Conform spuselor viceprimarului Cornel Ionică, în Piteşti ar exista un deficit de peste 30.000 de locuri de parcare. În acest context, Primăria a extins zonele de parcare cu plată şi a implementat sistemul de atribuire a parcajelor la blocuri, cu taxă anuală de 140 lei. Nu toţi locatarii beneficiază însă de această facilitate. Doar în asociaţiile în care sunt maşini cel mult egale ca număr cu locurile de parcare se face atribuirea. În ultima vreme a mai apărut un fenomen care naşte dispute în asociaţii. Şi anume, acela că locurile de parcare realizate cu fonduri europene în cadrul proiectului de regenerare urbană nu se atribuie locatarilor. Din acest motiv au apărut suspiciuni şi chiar scandaluri. Mai mulţi cititori ne-au relatat cazul parcării de la blocul A5 din strada Burebista, zona Craiovei-Războieni.
Reclamaţie
„Când au făcut proiectul de reabilitare urbană nu ne-a întrebat nimeni nimic, nu a fost nicio dezbatere cu noi, locatarii. A trebuit să luptăm pentru ca aleile să nu le strice. Dar acum avem o problemă cu locurile de parcare. Pe strada Burebista, la blocul A5 nu au fost alocate locuri de parcare cu taxă, deoarece, zice-se, s-au amenajat cu fonduri europene. Şi noi suntem europeni, şi noi dorim locuri de parcare ca persoanele care nu au beneficiat de amenajare cu fonduri europene. Diferenţa între noi cei care nu avem locuri cu plată faţă de ceilalţi este că ei sunt norocoşi şi noi alergăm în fiecare seară după aceste locuri. La blocul 39 din Craiovei sunt alocate locuri de parcare, deşi şi acolo au fost executate lucrări de amenajare cu fonduri europene. Sper ca cineva din acest oraş să ne ajute şi pe noi să stăm liniştiţi seara, să nu mai alergăm după locuri de parcare”, ne relatează locatarii.
Reacţie
„Este exclus să se fi atribuit locuri cu plată în parcările amenajate cu bani europeni. Vreme de cinci ani de la implementarea proiectului nu avem voie să atribuim astfel de locuri, deoarece, de pe urma proiectelor cu fonduri europene, nu avem voie să obţinem venituri. Este simplu”, ne-a declarat Constantin Zichil, directorul Serviciului Public de Exploatare a Patrimoniului Piteşti.
Claudiu DIŢA