În planul politicii argeşene nu se întâmplă prea multe lucruri notabile, cu excepţia pregătirilor de alegeri parţiale la Rociu şi Aninoasa. Departe de ochii opiniei publice mocneşte însă un „foc” care, dacă nu va fi stins, va lua proporţii. Protagonişti, cei de la Partidul Alianţa pentru Unirea Românilor, care îşi caută dreptatea…
Şaşe luni de aşteptare
Marea revelaţie a ultimelor alegeri parlamentare a fost AUR, care a crescut vertiginos în topul preferinţelor electoratului, precum Făt-Frumos din poveste. S-a văzut asta din rezultatul spectaculos înregistrat, „scorul” care i-a permis să aibă în forul legislativ al României parlamentari cu un cuvânt de spus, oameni ce pot oricând să încline balanţa în „eterna” dispută dintre „stânga” şi „dreapta”, dintre coaliţia PNL-USR şi PSD.
Dincolo de pitorescul unor apariţii televizate ale unor parlamentari ai AUR, acest partid, ca oricare altul, are drepturile, obligaţiile şi responsabilităţile sale. Iar între drepturi, cel constituţional, la un sediu, este „sfânt”. În ţară, după cum aflăm, respectiva formaţiune politică a reuşit să îşi rezolve problemele legate de locul de întrunire. Organizaţiile judeţene au sedii unde, cum este firesc, se întâlnesc politicienii cu alegătorii, susţinătorii, noii membri. Numai la … Piteşti situaţia e alta! O spune răspicat Cicerone Marinescu, vicepreşedinte interimar al AUR Argeş. Într-adevăr, graţie Primăriei Piteşti, parlamentarul care ne reprezintă judeţul, generalul Mircia Chelaru are un birou la etajul I de la blocurile „U” de pe Calea Bucureşti. Numai că, susţine Cicerone Marinescu, nu i s-a făcut o favoare, deoarece toţi parlamentarii de Argeş, de la toate partidele, au astfel de birouri. În iarna anului trecut, reprezentanţii AUR Argeş depuneau la sediul Primăriei o cerere. Solicitau, conform legii, un sediu. Era 17 decembrie 2020.
Nu vrem alături de USR!
Au trecut mai mult de şase luni de atunci. În tot acest timp, pentru partidul-surpriză al ultimelor alegeri apa a curs în zadar pe Argeş… Nici până în ziua de astăzi cazul nu a fost rezolvat, deşi la nivelul primăriei s-au căutat soluţii. La ultima şedinţă a Consiliului local, Cicerone Marinescu a fost prezent şi, cu dezinvoltura omului care se consideră nedreptăţit, a vorbit despre acest necaz în faţa aleşilor locali. A fost ascultat cu atenţie. Ba chiar i s-a oferit un loc pe scaun alături de consilieri şi un microfon, deşi intervenţia sa cu iz de protest a surprins, deoarece primarul Cristian Gentea, viceprimarii şi consilierii, indiferent de partid, au fost de acord ca AUR să primească un spaţiu în clădirea în care „funcţionează” şi organizaţia locală a USR.
Tocmai asta l-a nemulţumit pe vicepreşedintele partidului, care exprima opinia generală a membrilor AUR: exclusă apropierea fizică dintre cele două organizaţii ale unor partide atât de diferite din punct de vedere al doctrinei! „Nu vrem alături de USR!”, a spus ferm Cicerone Marinescu în plen. Prilej perfect pentru o glumă a fostului primar, social-democratul Cornel Ionică: „Nimeni nu vrea cu USR!”
Tensiuni inutile
Ieri s-a consumat un alt episod din „telenovelă”. Vicepreşedintele interimar al AUR Argeş i-a comunicat Primăriei că refuză oficial atribuirea unei părţi a fostului sediu al PMP de pe strada Sfânta Vineri, acolo unde s-a mutat deja USR! Cicerone Marinescu rezumă situaţia: „Primăria ne-a dat sediu în aceeaşi clădire în care este şi USR! Sunt intrări diferite, e adevărat, dar ei au 120 mp, iar noi avem… 20 mp! E corect? De ce USR are atât şi noi nu? Pe ce criterii? În cămăruţa noastră nu am putea ţine nicio conferinţă de presă; ar trebui să intre jurnaliştii pe rând, cu programare! Şi mai e ceva. Sunt puţine locuri de parcare, câteva, dacă avem şi noi şi ei întruniri în aceeaşi zi cum facem? Cine le ocupă, cine ajunge primul? Spaţiul din afara clădirii e acelaşi, strâmt şi el; mai ieşim să fumăm o ţigară după şedinţe sau înainte; dacă au şi dânşii şedinţe, ce facem? E normal să ne amestecăm aşa? Vin oameni din judeţ, din teritoriu, de la ţară, se pot petrece multe, discuţii între noi şi ei, tensiuni inutile. Noi avem o recuzită, venim cu steaguri, cântăm, ei poate vor linişte. E firesc să fim la un loc partide atât de diferite ideologic?!”
Îşi pun speranţa în primar
Deşi vehement pentru că se încalcă un drept al partidului său, Cicerone Marinescu precizează: „Rog să nu fiu înţeles greşit, avem tot respectul pentru cei de la USR, oameni de caracter, inteligenţi, şcoliţi, educaţi. Dar noi nu vrem, ca principiu, să fim în aceeaşi clădire cu niciun partid, nu doar cu ei!” Politicianul speră ca în al doisprezecelea ceas factorii de decizie să îndrepte lucrurile: „Îl rog pe domnul Cristian Gentea să analizeze din nou situaţia şi să ia în serios cererea noastră. Sunt spaţii libere la Casa Cărţii. Să ne dea acolo, măcar provizoriu. Un pic de voinţă să fie!”
Deocamdată nu se pune problema unor acţiuni stradale de protest, conducerea AUR Argeş sperând în buna credinţă a edililor. Până atunci, oricine se poate întreba unde se întrunesc membrii partidului, unde se defăşoară „şedinţele”? Cicerone Marinescu recunoaşte sincer: „În parcuri. Ultima întrunire a fost în cel din Prundu…”