Advertisement
Şase paşi pentru alegerea furnizorului de gaze. Pe 1 iulie va fi liberalizată piaţa furnizorilor de gaze naturale pentru cei circa 3,4 milioane de consumatori casnici. Puţini ştiu însă ce ar trebui să facă pentru a obţine cele mai bune preţuri şi de aceea Asociaţia Energia Inteligentă a pus la dispozişie un ghid în care prezintă paşii ce trebuie urmaţi pentru a alege cea mai avantajoasă ofertă. Iată care sunt paşii:
- Verificaţi pe factură care este preţul final al gazelor plătit acum. Pe pagina a doua a facturii se află preţul final fără TVA achitat, de unde poate fi determinat preţul pe care-l achitaţi pe gaze.
- Verificaţi ofertele actualului furnizor şi cele ale altor furnizori pentru localitatea unde domiciliaţi pe Comparatorul de Preţ al Gazelor. Poate fi găsit pe pagina Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (www.anre.ro) de unde se pot selecta ofertele pentru locul de consum. Datele trebuie verificate fiindcă e posibil ca preţul din tabel că nu fie cel final de pe factură pentru un contract pe un an. De aceea ANRE publică analize care cuprind costuri neevidenţiate şi care trebuie consultate pentru corectare.
- Alegeţi cele mai bune oferte. Când preţul final pe care-l plătiţi acum este mai mic decât cel mai bun preţ de pe comparatorul de preţuri ANRE, cereţi prin e-mail furnizorului existent trimiterea unui proiect de contract de furnizare pentru a continua relaţia comercială. Dacă preţul actual este mai mare decât cel mai bun de pe comparator, cereţi furnizorului actual o ofertă şi dacă oferta credeţi că este dezavantajoasă, contactaţi furnizorul care are cea mai bună de pe piaţă pentru încheierea unui contract (este necesar trimiterea către funizorul ales a unor copii de actul de identitate, de pe factura de gaze, de pe actul de proprietate/închiriere a locuinţei, precum şi o solicitare de trimitere a unui proiect de furnizare gaze.
- Contractarea gazelor. Citiţi cu mare atenţie contractul primit şi verificaţi să conţină exact ce vi s-a ofertat. El nu trebuie să conţină alte costuri decât cele din ofertă, nu acceptaţi preţuri pe termen scurt în altă monedă decât cea naţională, nu acceptaţi clauze care permit furnizorului modificarea preţului în perioada de valabilitate a contractului (excepţie cele prevăzute de lege precum modificare tarife reglementate, modificare TVA ş.a.), nu acceptaţi condiţionarea schimbării furnizorului, nu acceptaţi contracte sub un an pentru ca preţul să poată modificat în funcţie de curs valutar, inflaţie etc, nu acceptaţi termene de plată mai mici de 30 de zile.
- Verificaţi ca facturile să fie conform contractului semnat. La primirea primei facturi verificaţi ca preţul de pe aceasta să fie identic cu cel stabilit prin contract. Verificaţi indexul vechi de pe factură cu cel nou, iar PCS-ul de pe factură să fie acelaşi cu cel publicat de operatorul de distribuţie din oraşul unde se află locul de consum.
- Verificaţi periodic noile oferte de pe piaţa gazelor şi schimbaţi furnizorul atunci când există oferte mai bune. În astfel de cazuri puteţi cere furnizorului actual modificarea preţului sau să încheiaţi un nou contract cu un nou furnizor urmărind aceiaşi paşi de mai sus.
Advertisement