Rusaliile sau Pogorârea Duhului Sfânt reprezintă una dintre cele mai importante sărbători creștine. Denumirea de Cincizecime a acestei zile vine de la faptul că se prăznuiește la cincizeci de zile după Paște. În 2021, Rusaliile ortodoxe au loc la 20 și 21 iunie.
Rusaliile înseamnă, în bună parte din Muntenia și Oltenia, mai ales căluş. Dansul călușarilor este considerat un joc tămăduitor, care aduce sănătate și noroc. Grupați în cete, călușarii își încep dansul a doua zi de Rusalii, mergând din casă în casă pentru a colinda și a alunga spiritele malefice. Oamenii obișnuiesc să-i întâmpine pe călușari cu frunze de nuc, pelin, usturoi, apă și sare, uneori chiar și cu bani.
Căluşul este un dans la care participă, de obicei, nouă feciori, un vătaf (conducătorul), un mut (cel care deţine leacurile magice) şi un stegar. Dansul căluşarilor se desfăşoară după un anumit scenariu. Căluşarii fac un legământ de ceată care trebuie respectat o anumită perioadă, ţinând mâna pe steag…
Tezaur Uman Viu la Stolnici
În toamna lui 2020, octogenarul Petre Măsală, vătaful-vătafilor ce-și duce bătrânețea „Hălăi-şa!“ în comuna Stolnici, a fost declarat Tezaur Uman Viu. Titlul onorofic – la categoria spiritualitate (dansator, performer căluş) – a fost acordat de Comisia Națională de Salvgardare a Patrimoniului Cultural Imaterial din cadrul Ministerului Culturii. A fost o premieră pentru Argeș!
La puțin timp după ce a fost declarat „păstrător şi transmiţător de patrimoniu cultural imaterial”, Petre Măsală ne-a mărturisit cu mâna pe inimă: „Călușul nu a murit, dar cu timpul se va pierde…Eu am să joc cât oi putea, fără bani; până m-or ţine picioarele nu mă las de Căluş! Titlul ăsta de Tezaur Uman Viu mi-a adus doar o dragoste mare. Nu am primit în plus de la nimeni niciun leuț. Dar sunt mulțumit de familia mea, de viața pe care am avut-o până la 80 de ani. Bucuria mi-am luat-o din dans. Nu am regrete. Am nepoți și strănepoți. Dacă aș lua-o de la început, aș face aceeași meserie de brutar și mi-aș urma aceeași menire de călușar. Mă mândresc cu ce am făcut până acum și cu ce voi face de acum înainte. Dar pe ulița satului meu nu sunt o vedetă. Cu titlul ăsta, de Tezaur Uman Viu, eu sunt al județului și al țării. Când mă îmbrac în călușar, încep să joc, așa, ca printr-o magie. M-am născut cu călușul în sânge. Joc călășul de 65 de ani. Dacă ar fi să măsor pașii pe care i-am jucat în acest răstimp, cred că aș înconjura Pământul. Chiar dacă am 80 de ani, nu mă las de căluș. Pentru mine, călușul înseamnă o dragoste fără sfârșit. În momentul în care eu îmbrac costumul de călușar, nu mă doare niciun os și parcă mă saltă Dumnezeu în sus!”.
Poreclit „Sbinghili”, Petre Măsală (81 de ani) a jucat călușul din pasiune. Este cel mai longeviv vătaf de căluş din ţară. A învățat pașii de dans în fragedă copilărie și a devenit vătaf când avea 15 ani. De-a lungul carierei artistice, călușarul talentat până în măduva oaselor a primit zeci de diplome și trofee. Toate aceste distincții nu i-au adus foloase materiale. A înțeles prea târziu că ar fi primit o jumătate de pensie în plus dacă ar fi urmat și el niște cursuri de dans la Școala Populară de Arte…
Un Comentariu
Anonim
Jos pălăria !