În România, aproape jumătate din populaţia adultă are hipertensiune arterială şi atât societatea civilă, cât şi Direcţia de Sănătate Publică trebuie să conştientizeze pericolul bolii în masă! Acesta este semnalul de alarmă tras de cardiologul Adrian Tase, cel care le-a explicat, ieri, piteştenilor de ce presiunea sangvină crescută este o consecinţă a civilizaţiei. Evenimentul medical a avut loc la Biblioteca Judeţeană, încadrându-se în suita conferinţelor publice dedicate prevenţiei bolilor cardiovasculare.
Când a enumerat factorii de risc, cardiologul a început cu inamicul public numărul unu, sarea din bucate, reamintindu-ne că acest ingredient care dă gust mâncării poate fi consumat nu doar voluntar, apelând la solniţa de pe masă, ci şi involuntar, prin consumul alimentelor procesate: mezeluri, murături, sosuri etc. Spre aceeaşi boală a secolului conduce şi stresul, iar cafeina în exces – din cafea sau băuturi răcoritoare energizante – este la fel de nocivă.
„Imaginaţi-vă un tobogan cardiovascular. Ei bine, dacă hipertensiunea arterială îţi dă un brânci, cu greu te mai poţi opri, fiindcă netratată, această boală perfidă este factor de risc pentru infarct miocardic şi accident vascular cerebral”. Ca o concluzie a cardiologului Adrian Tase, presiunea sangvină crescută este „preţul” plătit în această eră supercivilizată în care stresul este la ordinea zilei.
Evenimentul a fost armonizat de fiul cardiologului, Andrei Tase, student la Academia de Muzică din Cluj-Napoca. Tânărul a interpretat câteva melodii la chitară.
M. NEAGOE