O întâmplare a făcut ca ziua de ieri să o dedic unui „tur de forță” prin Spitalul Județean. Am constatat că, în prag de sărbători (și nu numai), mulți argeșeni ajung în triaj cu o sumedenie de probleme, unele nefiind adevărate urgențe, ci văicăreli și un soi de ipohondrie pentru care, totuși, oamenii insistă să se meargă la spital.
Văicăreli că au mâncat și au băut de au dat pe dinafară. Și abia suntem în Ajun…
În orice caz, ambulanțele vin și pleacă de la triaj non-stop, practic e un flux constant care alimentează un număr imens de dosare și asta înseamnă timpi mari de așteptare în cazul urgențelor. Un medic și vreo trei asistenți trebuie să facă față cumva zecilor de pacienți care apar în decurs de câteva ore.
Unii chiar au nevoie de ajutor imediat, alții și-ar rezolva simplu problema cu un debridat, no-spa și apoi puțină mișcare la aer curat. Sau cu o vizită la medicul de familie. Aici intervine o altă situație, aceea a faptului că unele persoane nu sunt asigurate, nu sunt dispuse nici să dea bani pe pastile și gândesc că la Urgențe beneficiază oricum de „consultații” gratuite, mai le ia cineva o tensiune, poate își fac și un EKG, poate primesc și ceva „suport” intravenos pentru liniștire.
Pentru că da, unii se îmbuibă pur și simplu de sărbători și apoi îngroașă rândurile la urgențe. Într-o țară civilizată, cu oameni educați, așa ceva e o excepție. La noi, e destul de generală problema. Și din această cauză lucrurile merg prost. Să învățăm să fim cumpătați! Dar pentru asta trebuie să fim mai întâi… educați.
Un Comentariu
Anonim
Greu cu educatia…”medicala” la noi !
Au transformat urgenta care are o destinatie ” de urgenta” , in cabinet de consultatie si tot ei sunt nemultumiti. Toti au numai drepturi si ignora indatoririle ! De, daca se poate, de ce nu ?