Luni, 17 octombrie, a fost Ziua Internaţională pentru Combaterea Sărăciei. Frumos spus, greu de realizat. Cu această ocazie, Guvernul a transmis un… mesaj în care, vezi Doamne, a spus cât luptă să diminueze sărăcia şi a lansat un Pachet de servicii comunitare integrate care vizează categoriile vulnerabile. Oamenii au însă nevoie de infrastructură şi de locuri de muncă, nu de mesaje de încurajare şi de pachete de măsuri pe hârtie!
Peste 100.000 de săraci în Argeş
Conform datelor furnizate de Prefectură, circa 130.000 de argeşeni au fost incluşi în categoria persoanelor defavorizate care primesc ajutoare alimentare de la Uniunea Europeană. Vorbim despre circa 14.000 de şomeri (dintre care aproape 10.000 nu sunt indemnizaţi), peste 12.000 de beneficiari de alocaţii pentru susţinerea familiei (creşterea copilului minor), peste 8.000 de beneficiari de venit minim garantat, circa 25.000 de persoane cu handicap grav, mediu sau uşor, mii de pensionari cu venituri sub 450 lei pe lună, plus mii de persoane fără venituri care subzistă din agricultură.
Ajutoare de la stat
Pe lângă lipsa investiţiilor şi a locurilor de muncă, în Argeş – ca şi în alte zone ale ţării – s-au format în timp deprinderi păguboase. Unii se mulţumesc să primească ajutoare sociale şi nici nu vor să mai audă de muncă. „Am avut de cules via. Dădeam 55 lei pe zi, plus masă şi ceva de băut, dar mi-a fost foarte greu să găsesc oameni. Pur şi simplu, preferau să stea la crâşmă să bea!”, ni s-a plâns un viticultor. Alţii – în special tinerii – fac mofturi când vine vorba să se angajeze mai întâi pe salarii ceva mai mici, preferând să stea cu părinţii şi să trăiască din ajutor social (unii mimează că fac facultate…).
Infrastructura, la pământ
Când vine vorba despre infrastructură – un indicator al gradului de civilizaţie – Argeşul este la pământ. În special în sud drumurile sunt zob; autostrada Piteşti-Sibiu se află tot pe hârtie; avem comune fără apă; peste jumătate dintre localităţi nu au canalizare; abandonul şcolar este în creştere, iar unele comune nu au gaze, ca să nu mai vorbim de faptul că încă sunt zone neelectrificate. Aşadar, Consiliul Judeţean şi primăriile au mult de lucru la acest capitol important care înseamnă creşterea nivelului de trai şi din punct de vedere al condiţiilor oferite…
Pachet
Aşadar, ce conţine pachetul de măsuri lansat de Guvern? Multă… gargară în limbaj de lemn:
- a) „asistenţa socială: accesul la resurse de bază, capacitatea de rezolvare a problemelor şi relaţionarea resurselor cu nevoile specifice”;
- b) „ocupare: evaluarea potenţialului de dezvoltare profesională şi suport pentru realizarea traseelor profesionale, creşterea şanselor de angajare a persoanelor vulnerabile şi depăşirea obstacolelor legate de intrarea şi menţinerea pe piaţa muncii”;
- c) „educaţie: accesarea resurselor necesare participării la activităţile şcolare, relaţionarea părinţilor cu şcoala şi participarea la activităţile şcolare, depăşirea obstacolelor legate de participarea şcolară”;
- d) „sănătate: accesul persoanelor vulnerabile la servicii medicale, identificarea riscurilor legate de sănătate, crearea unei atitudini pozitive faţă de o viaţă sănătoasă şi sănătatea reproducerii”.
Din păcate, aşa ceva auzim de ani buni. Nimic nu pare însă să se mişte în direcţia dorită!
Claudiu DIŢA