Rata sărăciei relative situează România pe primul loc în Uniunea Europeană la acest capitol, conform celor mai recente date publicate de Eurostat. Deşi poate părea paradoxal, creşte obezitatea, în timp ce sărăcia persistă, iar alimentele se îndreaptă spre groapa de gunoi. Datele Ministerului Agriculturii arată că românii aruncă peste 10% din alimentele pe care le cumpără, mare parte reprezentând produse de panificaţie. Cu cât familia este mai mare, cu atât se aruncă mai multă mâncare, în timp ce aproximativ un copil din doi (46%), cu vârsta de până la 6 ani, în România, se află în risc de sărăcie şi excluziune socială. Mai mult, un procent de 15% din populaţie este obeză, iar o treime supraponderală. Cei care câştigă cei mai mulţi bani fac şi cea mai mare risipă. Datele Ministerului Mediului arată că, spre deosebire de industrie, populaţia generează mai multe deşeuri alimentare. Proporţiile se păstrează şi în Argeş. În general, mâncarea săracului este definită prin pâine, cartofi şi carne albă. Dacă ne uităm la ce consumă românii din punct de vedere al alimentelor, caloriile consumate zilnic au scăzut de la 2.413 în 2014, la 2.401 în 2015, unde 74% sunt de origine vegetală. Cerealele şi produsele din acestea asigură aproape jumătate din numărul de calorii.
Claudiu DIŢA