Într-o ediţie anterioară a ziarului nostru spuneam că aproape zilnic în Argeş are loc câte o percheziţie. În ultimele zile (lucrătoare) ale săptămânii trecute, în judeţ au avut loc trei descinderi: la Mihăeşti la un producător de tutun încârduit cu un prahovean căruia îi livra marfă ca să confecţioneze ilegal ţigări, la Ştefăneşti, unde administratorul unei firme e suspectat că făcea afaceri cu firme fantomă, şi la Piteşti, la sediul unei tabere a direcţiei de tineret şi sport, unde există bănuieli că s-ar fi făcut cazări frauduloase. Ei bine, săptămâna aceasta a debutat în aceeaşi notă, ca să zicem aşa: în judeţ au fost făcute alte percheziţii.
În trei judeţe
În zorii zilei de ieri, poliţişti specializaţi în investigarea criminalităţii economice din cadrul IGPR au efectuat, sub coordonarea şi supravegherea Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti, 12 percheziţii în Bucureşti şi în trei judeţe, mai exact Argeş, Ilfov şi Cluj, la persoane bănuite că ar fi cauzat un prejudiciu uriaş prin infracţiuni de natură economică.
Descinderi în zori
Începând cu ora şase a dimineţii, poliţiştii şi mascaţii de la Acţiuni Speciale au descins la mai multe domicilii şi sedii sociale sau puncte de lucru ale unor societăţi comerciale din Piteşti (cartierele Găvana, respectiv Popa Şapcă), din Ştefăneşti şi Leordeni, cercetate pentru evaziune fiscală şi spălare de bani. Din primele date rezultă că persoanele bănuite ar fi realizat venituri pe care nu le-ar fi declarat organelor fiscale, prejudiciind astfel bugetul consolidat al statului cu peste două milioane lei.
Milioane „spălate”
Potrivit anchetatorilor, banii proveniţi din infracţiunea de evaziune fiscală ar fi fost transferaţi în contul unei persoane fizice, sub formă de preţ al unui antecontract de vânzare-cumpărare a unor terenuri agricole (ulterior a fost reziliat) şi însuşiţi de una dintre persoanele bănuite. Astfel, în perioada 2010-2011, cei în cauză, în calitate de administratori de fapt la patru societăţi comerciale, ar fi încasat venituri de 6.546.600 lei în baza unor facturi fiscale, declarând însă nereal achiziţii la organele fiscale pentru a se înregistra cu TVA deductibilă. Expertiza contabilă efectuată în cauză a stabilit un prejudiciu cert în valoare de 2.254.773 lei, compus din 1.352.864 lei TVA şi 901.909 lei impozit pe profit.
La descinderi au participat, alături de ofiţerii din Bucureşti, şi poliţişti ai inspectoratelor judeţene Argeş şi Cluj. La închiderea ediţiei mai mulţi suspecţi erau audiaţi.
Val. NICOLAU