Laboratorul DSP Argeş a fost repus în funcţiune după două luni de reparaţii capitale, iar conducerea instituţiei a organizat ieri o conferinţă de presă în care a anunţat rezultatele analizelor efectuate de la începutul anului, dar şi planul de lucru pentru următoarea perioadă. Astfel, dr. Sorina Honţaru a menţionat mai multe unităţi spitaliceşti din judeţ supuse verificărilor, printre acestea numărându-se Spitalul Mioveni, cel din Costeşti şi Spitalul de Pediatrie Piteşti. La ora conferinţei, şi Spitalul Judeţean intra sub lupa inspectorilor DSP.
Am scăpat cu bine
În ceea ce priveşte bolile transmisibile, dr. Adrian Stoica, medic primar epidemiolog, a ţinut să sublinieze faptul că, anul acesta, nu au fost probleme deosebite. În primul trimestru au fost confirmate doar patru cazuri de rujeolă în Argeş, adică foarte puţin în comparaţie cu alte judeţe din ţară unde s-au înregistrat şi 1000 astfel de cazuri. Argeşenii au scăpat uşor şi de gripă, fiind înregistrate şase cazuri (dintre care două la Piteşti) – toate fără complicaţii. Scarlatina, un alt subiect de interes, a fost şi ea, cum se spune, ţinută la respect. Deşi iniţial au fost suspectaţi 49 de argeşeni (majoritatea copii), analizele de laborator au confirmat doar cinci îmbolnăviri. Vestea şi mai bună este că aceste cazuri nu s-au agregat în colectivitate. Cele mai multe cazuri infecto-contagioase au fost cele de varicelă – 353.
Pentru că ne apropiem de sezonul estival, dr. Adrian Stoica a adus în discuţie şi boala Lyme, specifică perioadelor călduroase. Până în prezent, sunt cinci pacienţi suspecţi de infectare cu Lyme, unul singur fiind confirmat până în momentul de faţă. A existat şi o suspiciune de malarie la un cetăţean care, în luna martie, a călătorit în Africa de Sud şi Zambia. Din fericire, boala a fost infirmată. Tot în martie a fost supus analizelor un cetăţean din Curtea de Argeş, suspect de febră hemoragică „Dengue”. Persoana respectivă a fost externată la scurt timp din spital deoarece medicii au considerat că este în afara oricărui pericol. Rezultatele analizelor nu sunt însă gata, iar acum se lucrează la o a doua probă de ser. Prin urmare, încă nu ştim dacă omul a avut sau nu respectiva afecţiune. Medicii le recomandă tuturor cetăţenilor care intenţionează să călătorească în ţări exotice să ia toate măsurile de prevenire a acestor afecţiuni, menţionând că sunt tratamente speciale care se fac la cabinete din Bucureşti.
George OLTEANU