Statul român este ca un colos cu mai multe buzunare găurite, iar românul sărac, săracul, este speriat că nu mai poate să-şi asigure sănătatea. Temerile omului de rând sunt legate de controversata ordonanţă de liberalizare a programelor naţionale de sănătate.
OUG pentru modificarea şi completarea Legii nr 95 privind reforma în sănătate a fost „Subiect de presă” la „Antena 3” Piteşti. Cei doi realizatori, Cristina Munteanu şi Mihai Golescu, i-au invitat în studio pe doi reprezentanţi ai Casei de Asigurări de Sănătate Argeş, dr. Daniel Muşat, preşedinte director general, respectiv ec. Ionuţ Gheorghe, director Direcţia de Relaţii Contractuale.
Avantaj
Ordonanţa de urgenţă privind accesul pacienţilor la servicii medicale indiferent de furnizori, publici sau privaţi, a fost publicată miercuri în Monitorul Oficial. Documentul a fost aprobat în şedinţa de Guvern din 4 februarie. Cei doi specialişti în sistemul asigurărilor de sănătate au clarificat pe micul ecran anumite aspecte legate de ordonanţa care, de fapt, „nu a schimbat nimic, nimic, nimic” (Daniel Muşat).
Daniel Muşat: „De fapt, aceste măsuri sunt în vigoare de multă vreme. În ultima ordonanţă de urgenţă se corectează însă nişte prevederi dintr-o ordonanţă de urgenţă emisă de Guvernul din aprilie 2019, prorogată ca aplicare încă un an, prin care furnizorii de servicii medicale, dispozitive şi medicamente privaţi erau îndreptăţiţi să solicite coplata peste partea acoperită prin contractul cu asigurările de sănătate. Un principiu de bază al activităţii sistemului de asigurări de sănătate este tratamentul nediferenţiat al furnizorilor de servicii medicale, indiferent de forma de proprietate. Deci faptul că este un furnizor de servicii medicale public sau că este unul privat, din punctul nostru de vedere nu are nicio relevanţă. Trebuie doar să îndeplinească nişte condiţii care sunt exact aceleaşi pentru toţi furnizorii, fie că este spital privat, judeţean municipal sau orăşenesc. Posibilitatea asiguraţilor de a se adresa oricărui furnizor de servicii medicale care doresc, public sau privat, este avantajul major adus de modificarea ordonanţei de liberalizare a programelor naţionale de sănătate.”
Coplata
Prin ordonanţa care instituie acelaşi regim de decontare a serviciilor medicale pentru unităţile private şi unităţile publice se elimină coplata. Adică, pentru serviciile medicale aflate în contract cu CAS asiguraţii nu mai plătesc nimic, indiferent dacă merg la stat sau la privat. De reţinut că spitalul este îndreptăţit să încaseze pentru condiţii hoteliere suplimentare (rezervele cu două paturi).
Urgenţa
În cadrul emisiunii s-a vorbit şi despre aglomeraţia de la Urgenţa spitalului public. Anul trecut s-au prezentat la Unitatea de Primiri Urgenţă a Spitalului Judeţean peste 75.000 de persoane care s-au încadrat în codul verde.
Centrele de permanenţă, doar şase în întreg judeţul, reprezintă o soluţie la această problemă. Piteştiul, mai ales, are nevoie de această investiţie.
Daniel Muşat: „De când sunt eu la Casa de Asigurări de Sănătate nu-mi amintesc ca Primăria Piteşti să fi investit o centimă în sănătatea locuitorilor acestui municipiu. Este o nevoie reală a asiguraţilor noştri posibilitatea de a se adresa pentru animite afecţiuni şi tratamente cât mai aproape de domiciliul lor.”
Coduri
În „traducere”, nivelul de cod verde înseamnă „aproape – dar nu tocmai urgenţă!”, deci pacientul poate aştepta ore întregi până să fie examinat de un medic. Dacă această categorie de bolnavi se adresează centrului de permanenţă, se va reduce semnificativ timpul de aşteptare al oamenilor din urgenţă. Primii pacienţi care vor fi preluaţi instantaneu în urgenţe, indiferent cât de mult a aşteptat cineva sau nu, sunt cei aflaţi în cod roşu, al căror risc vital este imediat, adică cei aflaţi în stop cardio-respirator, cu insuficienţă respiratorie gravă sau în stare de comă. Codul galben se referă la pacienţii care rămân în atenţie, dar sunt stabili în momentul examinării.
Public
Contracte cu CAS Argeş au încheiat toate compartimentele de Primiri Urgenţe din Costeşti, Mioveni, Câmpulung şi Curtea de Argeş. Deocamdată, vorbim doar de spitale publice. Spitalul Judeţean şi Spitalul de Pediatrie primesc finanţare de la Ministerul Sănătăţii. Ca urmare a ordonanţei, de azi încolo li se decontează şi spitalelor private serviciile de Urgenţă, asemenea spitalelor publice, desigur, dacă încheie contract cu Casa, îndeplinind condiţiile cerute de lege.
Contribuţii
Oficial, judeţul Argeş are o populaţie de 660.000 de locuitori. Doar o treime dintre contribuabilii argeşeni (230.000) plătesc asigurări de sănătate. Restul sunt, o parte, neasiguraţi şi o altă parte asiguraţi fără plata contribuţiei (elevi şi studenţi cu vârste de până la 26 de ani, persoane cu handicap, persoane fără venituri incluse în programe de sănătate, beneficiari ai ajutorului social, pensionari, şomeri).
2 Comentarii
mihnea
Noi o tinem langa cu aia saraci,mai sunt si oameni care castiga decent si vor sa mearga la o clinica privata.Cu astia ce facem?Sunt oameni muncitori care platesc bani buni la asigurarile de sanatate.De ce trebuie sa plateasca integral costul serviciilor medicale in clinici private desi sunt contribuitori la cas.Tehnicile de manipulare comuniste folosite in Romania de 80 ani nu prea mai merg azi,oamenii au acces la internet si calatoresc peste hotare.
Anonim
Vezi că te dau afară strainii pentru care lucrezi/prestezi, că pierzi timpul cu postările (deși nu te pricepi). La muncă!