…Sub acest generic s-a derulat emisiunea „Subiect de presă” realizată ieri la Antena 1 Piteşti de Cristina Munteanu şi Mihai Golescu, invitat fiind dr. Cristina Stocheci, senator PSD de Argeş, fost director al Ambulanţei şi Casei de Asigurări de Sănătate Argeş.
Prevenţia, o prioritate
„N-ar trebui mai multă prevenţie în rândul populaţiei?”, a fost întrebarea adresată invitatului chiar în debutul emisiunii. „Ba da, mai ales că în calitate de preşedinte al CAS Argeş, vreme de trei ani, mi-am putut da seama cât costă viaţa şi cât de importantă este prevenţia, comparativ cu tratarea unei afecţiuni. Tocmai de aceea acum se impune mai mult ca oricând o nouă legislaţie în domeniul sănătăţii. La Comisia de sănătate a Senatului a fost elaborat un Codex de sănătate, care va cuprinde legea prevenţiei, legea sănătăţii mintale şi legea sănătăţii comunitare. Mulţi tineri, dar şi adulţi se confruntă cu o serie diversă de probleme”, a răspuns d-na Stocheci.
Revitalizarea medicinei şcolare
Potrivit invitatului, sistemul sanitar este aproape lipsit de un segment deosebit de util, şi anume medicina şcolară, care a fost lăsată la baza sistemului. Acum, medicii şcolari, şi tot personalul medical de altfel, sunt recompensaţi cu salarii motivante, dar din păcate nu prea mai există medicină şcolară mai ales în mediul rural. La sat, singurii reprezentanţi ai sistemului sanitar sunt medicii de familie şi asistenţii medicali, motiv pentru care trebuie elaborat un normativ de personal diferenţiat pentru mediul urban şi cel rural. Este extrem de important ca medicina şcolară să fie reconsiderată, revitalizată şi aşezată acolo unde îi este locul. „Din acest motiv o ordonanţă de urgenţă a fost transformată în Legislativ pentru apariţia medicinei comunitare”, a precizat Cristina Stocheci.
Gravidele nu merg la medic
„Am rămas neplăcut surprinsă să aflu că multe gravide nu merg la medic, spunând că nu sunt asigurate. E o lacună de necunoaştere a legii. Vreau să precizez că tocmai starea de graviditate asigură asistenţă medicală gratuită, inclusiv pentru investigaţii de specialitate şi tratament, fără a fi nevoie de trimitere de la medicul de familie. Prezentarea gravidei la ginecolog dă siguranţă că sarcina e urmărită, pentru a fi dusă la bun sfârşit şi a avea un copil sănătos. În altă ordine de idei, cei care nu sunt asiguraţi pot deveni coasiguraţi dacă unul dintre membrii familiei (soţ/soţie/copil) este angajat, fără ca angajatorul să suporte vreun cost suplimentar. Pentru asta însă trebuie să fie depuse anumite documente la Casa de Săntate. Oamenii trebuie să ştie aceste lucruri, să-şi cunoască drepturile şi obligaţiile, pentru că altminteri nu putem discuta despre o prevenţie concretă”, a punctat dr. Stocheci.
Trenul de Bucureşti…
„Are acoperire ideea că la noi în judeţ cel mai bun medic este trenul către Bucureşti?”, a întrebat-o Mihai Golescu pe senatoarea social-democrată. „Chiar dacă a avut, mi-aş dori să nu mai aibă, a venit prompt răspunsul. Ne străduim ca prin tot ceea ce facem, pacientul să fie elementul central al sistemului de sănătate. Eu sunt convinsă că Argeşul are personal medical de cea mai mai înaltă calitate profesională şi că plecările către Capitală vor fi din ce în ce mai rare, exceptând cazurile pentru care se impun transferuri către alte clinici”.
Desfiinţarea spitalelor, o prostie
Realizatorii emisiunii au adus în discuţie situaţia din perioada anilor 2011-2012, când mai multe spitale au fost desfiinţate, ceea ce în opinia lor a fost de-a dreptul o prostie, întrucât i-a lăsat pe oameni fără asistenţă medicală. Cristina Stocheci a fost de acord că o asemenea decizie a fost extrem de nocivă, dar există speranţe ca acolo unde va fi posibil, lucrurile să fie readuse pe făgaşul normal, inclusiv prin dezvoltarea celor cinci centre de asistenţă actuale, iar un al şaselea urmează să apară. „Chiar şi Spitalul de Pediatrie Piteşti, iar Argeşul este singurul judeţ din zonă unde există un asemenea spital, spunea parlamentarul argeşean, a fost pe punctul de a fi desfiinţat. Prin comasare ar fi devenit o secţie a Spitalului Judeţean, cu două specialităţi, chirurgie şi medicină internă, iar eu am refuzat, în calitate de preşedinte al Consiliului de Administraţie, să-mi pun semnătura pe un astfel de document”.
E nevoie de Facultate de Pediatrie
„Puţini ştiu cât de greu se formează un medic specialist pediatru, fiindcă una e să tratezi un adult şi alta un copil, a continuat Cristina Stocheci. Din păcate, Facultatea de Pediatrie nu mai există. Eu nu voi înceta să lupt pentru reînfiinţarea acestei forme de învăţământ superior, pentru restaurarea poziţiei medicului pediatru. Să nu uităm că foarte mulţi medici de familie sunt pediatri şi ar fi mare păcat să pierdem asemenea specialişti”.
Ambulatoriile pot rezolva multe
În altă ordine de idei, invitatul emisiunii spunea că este la fel de importantă dezvoltarea activităţilor medicale în ambulatorii (policlinici), structuri care au în alcătuire cabinete de mai multe specialităţi. „Aşa vom putea scădea numărul zilelor de spitalizare continuă şi presiunile bugetare. Multe cazuri pot fi rezolvate prin spitalizări de zi, când pacientul vine, face tratamentul şi apoi merge acasă. Apreciez că şi Pediatria, şi Judeţeanul au depus documentaţii pentru dezvoltarea unităţilor de urgenţă prin accesare de fonduri europene, iar până în octombrie-noiembrie trebuie să depună şi documentaţiile pentru dezvoltarea ambulatoriilor de specialitate”, a afirmat Cristina Stocheci.
Schimbarea mentalităţii
Un alt subiect delicat a fost cel privind mentalitatea unor medici, care condiţionează actul medical contra unor sume de bani, unele chiar consistente. „Colegii mei trebuie să înţeleagă faptul că în salariile lor se regăseşte o părticică din contribuţia plătită de cei care le trec pragul. Trebuie să se renunţe la practica micilor sau marilor atenţii, care nu este deloc sănătoasă şi nu afectează imaginea sistemului sanitar. Însă majoritatea medicilor argeşeni sunt departe de asemenea practici şi rămân oameni până la capăt. La fel trebuie schimbată atitudinea faţă de pacienţi, care trebuie trataţi cu respectul cuvenit şi fac apel la toţi colegii să se gândească la faptul că s-au făcut eforturi uriaşe ca să primească salariile pe care le merită. La fel ne dorim ca tot mai mulţi medici plecaţi peste hotare să revină în ţară, fiindcă avem nevoie de experienţa şi pregătirea lor”, spunea dr. Stocheci.
La final, senatoarea Cristina Stocheci a dorit să precizeze că, de la 1 iulie, pacienţii cu bilet de trimitere şi/sau reţetă pot face investigaţii de specialitate, inclusiv computer tomograf şi RMN, respectiv să-şi ridice medicamentele prescrise oriunde în ţară, indiferent de medicul prescriptor şi de localitate. „Repet, pacienţii trebuie să-şi cunoască drepturile şi obligaţiile, pentru a-şi putea alege singuri drumul către sănătatea pe care şi-o doresc şi mai ales să se protejeze”, a afirmat invitata emisiunii.