Aşa cum se întâmplă tot mai des în ultimii ani, iarna nu mai e iarnă şi nici primăvara nu-şi păstrează „ţinuta”, dând peste cap statisticile şi doborând recorduri. Ieri, la 30 grade Celsius, piteştenii s-au copt ca în luna lui Cuptor. Astăzi, temperaturile scad până la 23 grade, iar mâine, conform prognozei meteo, se anunţă maxime de doar 16 grade Celsius. Practic, în doar trei zile trecem de la tricouri cu mânecă scurtă la geci. Şi de s-ar opri totul aici. Cu variaţii mari de temperatură ne confruntăm şi pe parcursul zilei. Dimineaţa sunt sub 10 grade Celsius afară, aşa încât nu putem pleca de acasă îmbrăcaţi subţire, iar la orele amiezii, când se ating maximele, aruncăm hainele de pe noi fiind copleşiţi de căldură. Cum necum, trebuie să ne adaptăm la o diferenţă de 20 grade pe parcursul câtorva ore.
Vreme bolnăvicioasă
Evident, aceste pante abrupte ne afectează organismul. În primul rând, suntem expuşi la tot soiul de afecţiuni. Medicii de pretutindeni spun că variaţiile bruşte pot declanşa sau agrava numeroase afecţiuni fizice (schimbarea metabolismului şi scăderea imunităţii, dureri de cap, alergii, probleme cardiace), însă „lucrează” şi la psihic, unii putând intra sau recădea în depresie. Un organism sănătos suportă mai bine aceste schimbări, în vreme ce persoanele care se confruntă cu una sau multe dintre problemele enumerate mai sus pot întâmpina dificultăţi mai mari la adaptare, organismul lor fiind deja solicitat.
În completare, dr. Alina Mărtău, medic de urgenţe la Spitalul Judeţean Argeş, ne-a declarat: „Persoanele cu probleme reumatice resimt variaţiile mari de temperatură, însă cu toţii suntem predispuşi la diverse afecţiuni. Cunoaşteţi bine următorul scenariu: dimineaţa pleacă omul de acasă bine îmbrăcat, mai târziu transpiră, bea apă prea rece şi aşa se poate îmbolnăvi. Copiii în special sunt predispuşi la gripă şi răceli. Însă nu doar schimbarea temperaturii ne afectează, ci şi diferenţele de presiune atmosferică. De aici pot apărea ameţelea şi/sau cefalee”.
George OLTEANU