Poliţişti şi procurorii au desfăşurat mai multe percheziţii la samsari de maşini din Bucureşti şi din Argeş. Oamenii legii vizează o grupare de samsari de maşini care aducea autoturisme din Uniunea Europeană şi apoi le comercializa în România, fără să-şi achize obligaţiile fiscale către stat. Sute de autoturisme au fost comercializate către diverşi clienţi, iar prejudiciul este estimat la câteva milioane de lei.
Maşini vândute la negru
Azi dimineaţă, efective ale Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul Poliţiei Române au efectuat şase descinderi domiciliare în municipiul Bucureşti şi în judeţul Argeş, la locuinţele unor persoane bănuite de evaziune fiscală. Anchetatorii susţin că, din cercetările efectuate până în prezent, a rezultat faptul că persoanele în cauză ar fi achiziţionat, din spaţiul intracomunitar, prin intermediul unei societăţi comerciale pe care ar fi controlat-o, peste 300 de autoturisme. Ulterior, împricinaţii ar fi comercializat la negru, cum se zice, maşinile către clienţi din România, fără a le înregistra în evidenţele contabile, scopul fiind sustragerea de la plata obligaţiilor fiscale.
Şapte suspecţi la audieri
Prejudiciul cauzat bugetului de stat este de peste 5.200.000 de lei, din care aproape 440.000 de lei îl reprezintă impozitul datorat pe venit, iar aproximativ 4.800.000 de lei reprezintă valoarea TVA care trebuia plătită. Tot în cursul dimineţii de ieri, poliţiştii au pus în aplicare şapte mandate de aducere. Acţiunea s-a desfăşurat cu sprijinul specialiştilor criminalişti şi al luptătorilor trupelor speciale de la Serviciul pentru Intervenţii şi Acţiuni Speciale în cadrul unui dosar penal aflat în supravegherea Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti, iar suportul tehnic a fost asigurat de Direcţia Operaţiuni Speciale din cadrul IGPR. În Argeş a avut loc o singură percheziţie, dar anchetatorii nu au dezvăluit unde anume.
A doua operaţiune
Este cea de a dous operaţiune de acest gen desfăşurată în ultimele patru luni, după ce, în octombrie 2018, poliţişti de investigare a infracţiunilor economice au efectuat 56 de percheziţii în Capitală şi în 12 judeţe, printre care şi Argeşul, la sediile mai multor firme şi la locuinţele unor persoane bănuite de cauzarea unui prejudiciu de 21.300.000 de euro statului german. Activităţile s-au desfăşurat împreună împreună cu investigatori fiscali germani din cadrul Autorităţii Fiscale din Nürnberg Sud – Oficiul de Investigare a Fraudelor Fiscale şi au fost vizaţi samsari de autoturisme second-hand care au umplut târgurile auto din ţară, inclusiv cel din Piteşti. Suspecţii puseseră la punct un mecanism de fraudare a plăţii TVA în cadrul căruia ar fi fost utilizate societăţi comerciale de tip firmă fantomă din România, Ungaria, Slovacia, Cehia, Polonia şi Austria.