Sâmbătă, ziua cea mare a creştinătăţii. Ortodocşii şi catolicii vor cânta într-un glas: „Bucură-te, Marie…!”
După Învierea Mântuitorului Iisus Hristos şi Naşterea Lui, a treia mare sărbătoare a creştinătăţii este Adormirea Maicii Domnului. Nu doar în Biserica Răsăriteană, ci şi în Apus este cinstită Fecioara Maria mâine, mai mult decât în oricare altă zi a anului, iar pentru argeşeni şi musceleni, ca de fiecare dată, punctul de atracţie va fi Mănăstirea Argeşului, din Oraşul Regal.
Covidul a schimbat totul
Cetatea Basarabilor ar fi fost luată cu asalt zilele acestea. Mii de oameni ar fi venit din diferite zone ale ţării, pentru a participa la slujba închinată Maicii Domnului. Iar după ieşirea din spaţiul sacru al mănăstirii, mulţi s-ar fi oprit în târgul tradiţional de Sf. Mărie, pentru ca, după atâta postire, să savureze câţiva mititei şi să se răcorească cu o bere rece. Aşa a fost anul trecut şi în ceilalţi ani. În preajma zilei de 15 august, Curtea de Argeş devenea un „furnicar”. Acum va fi altfel. Azi, Oraşul Regal era liniştit. „Bâlciul” a devenit amintire, la fel vânzătorii ambulanţi de diverse produse. Oamenii legii sunt prezenţi pe străzi, pe „axul” principal trec des echipaje ale Poliţiei şi Jandarmeriei. Suntem în plină pandemie şi cei în uniformă veghează ca măsurile impuse să nu fie încălcate. Şi nu sunt. Oraşul nu freamătă precum odinioară de Sfântă Mărie…
Nu sărutaţi racla Sf. Filoteea!
Ceva tot a rămas din ce a fost. De fapt esenţialul: slujba închinată Maicii Domnului. La Mănăstirea Argeşului s-au luat măsurile necesare pentru ca totul să decurgă conform normelor referitoare la distanţarea fizică şi purtarea măştilor. Toţi cei care vor participa la slujbă se vor supune şi de asta vor avea grijă forţele de ordine care vor monitoriza zona. De asemenea, credincioşii vor fi înştiinţaţi încă de la intrarea în perimetrul mănăstirii că nu au voie să sărute racla în care se află moaştele Sf. Filoteea. Cinstirea ei se poate face prin închinare şi aplecarea capului, ori atingerea raclei cu fruntea. Tradiţională era şi procesiunea cu purtarea raclei prin curtea mănăstirii, mulţi oameni, mai ales cei bolnavi, aşezându-se pe alee, în aşa fel încât „sfântuliţa” să „treacă” peste trupurile lor. Pentru că ar implica adunarea laolaltă a multor oameni, s-a decis renunţarea la acest mod de manifestare a evlaviei.
Autorităţile locale estimează că, din cauza pandemiei, numărul celor prezenţi va fi cu mult diminuat faţă de anii precedenţi. Tot sâmbătă, şi fraţii noştri întru Hristos, romano-catolicii, celebrează Adormirea Maicii Domnului, comunitatea lor fiind prezentă la biserica Sf. Ap. Petru şi Paul din centrul Piteştiului. La aceeaşi oră, va fi săvârşită slujba şi la Mănăstirea Argeşului, şi la biserica romano-catolică. În acelaşi timp, şi ortodocşii, şi catolicii vor înălţa, într-un singur glas, cântarea: „Bucură-te Marie, cea plină de har, Domnul este cu tine…”