Criza de sânge care sugrumă sistemul sanitar de ani buni a devenit acum, în plină pandemie de Covid-19, și mai gravă pentru pacienții a căror viață depinde de darul rubiniu care nu se poate plăti cu toate bogăţiile lumii.
Centrul de Transfuzie Pitești
De când a fost impusă carantina, donatorii din Pitești și din împrejurimi au fost chemați de acasă să-și ajute semenii. Câteva zeci de oameni au răspuns chemării Centrului de Transfuzie Sanguină Pitești. Printre persoanele care au venit să li se recolteze sânge s-au numărat și prietenii sau aparținătorii unor bolnavi care se află chiar acum, în timp ce citiți aceste rânduri, în sala de operație pentru transplant sau alte intervenții urgente.
La Centrul de Transfuzie Sanguină Pitești au fost luate măsurile minime de protecție împotriva coronavirusului. Înainte de a păși în clădire, donatorilor li se măsoară temperatura corporală cu un termometru digital poziționat în dreptul frunților. La intrarea în clădire sau în cabinete, salvatorii de vieți sunt îndemnați să își dezinfecteze mâinile cu soluția specifică destinată decontaminării microbiene și li se recomandă să păstreze între ei distanța impusă de legea bunului-simț. În câteva locuri sunt lipite afișe de care ar trebui să țină seama persoanele cu afecțiuni gripale; astfel, dacă tușesc sau dacă au febră bolnavii sunt rugați să nu se prezinte la donare decât după două săptămâni de la dispariția simptomelor, conform legislației. Un alt anunț important se referă la cei care au fost plecați în străinătate ori au intrat în contact cu pacienți contaminați cu Covid-19. Persoanele din această categorie, bașca cazurile suspecte, sunt, tot așa, „rugate” să nu intre în centrul de transfuzie sanguină; de altfel, în formularul tipizat donatorii scriu cu mâna lor o propoziție prin care neagă cele de mai sus.
Fiind declarată stare de urgență, în această perioadă critică nu se eliberează buletine de analize pentru donatorii de sânge.
Apelul lui Raed Arafat
Frica de coronavirus a scăzut drastic numărul de donatori în centrele de transfuzie sanguină din țară, inclusiv la unitatea din Pitești. Este și motivul pentru care Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, i-a îndemnat public pe donatorii de sânge să-și contine activitatea, deplasarea la centrele de transfuzie sanguină fiind permisă, conform ordonanţei militare nr. 3.
„În ultima perioadă, colegii din centrele de transfuzie sanguină ne-au semnalat scăderea foarte serioasă a acţiunilor de donare de sânge. Chiar dacă suntem în situaţia în care ne aflăm la acest moment, să ştiţi că restul patologiilor, restul bolilor, ele continuă să existe şi au nevoie de sânge, au nevoie de produse sanguine şi au nevoie de salvatorii de vieţi care sunt de fapt donatorii de sânge. (…) Rugăm salvatorii de vieţi, donatorii de sânge, să-şi continue activitatea, centrele de transfuzie sanguină sunt deschise şi aşteaptă să-i primească pentru donarea de sânge. Altfel, s-ar putea să înregistrăm decese printre pacienţii care au nevoie de sânge şi nu vor găsi acest produs extrem de important şi bineînţeles derivatele lui”, a spus șeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă. După acest apel, s-a simțit o regivorare și la Centrul de Donare și Transfuzii din Pitești. Dacă săptămâna a început foarte prost, cu doar 25 de donatori, în urma apelului lui Raed Arafat numărul a sporit, de Buna Vestire, de aproape patru ori!