Argeşul dispune de cea mai înaltă, mai izolată şi mai întinsă suprafaţă montană dintre toate judeţele ţării. Cu toate acestea, în Argeş sunt doar cinci salvatori montani, iar în curând vor mai fi angajaţi încă cinci, deşi ar fi nevoie de 48. Simona Brătulescu, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean, a anunţat că este preocupată de dezvoltarea acestui serviciu vital pentru judeţ, în condiţiile în care afluxul de turişti este tot mai mare. Ion Sănduloiu, şeful Serviciului Salvamont Argeş, a spus, la rândul său, că este nevoie de mai mulţi oameni, dar şi de o salarizare corespunzătoare.
Salariu de salvator
Când salvează un om sau un grup de oameni aflaţi la ananghie, salvamontiştii se pun şi pe ei în pericol. Nu se plâng, dar condiţiile salariale sunt precare: 1.200 lei brut, plus 18% spor de încordare psihică şi spor de vechime. Mai primesc şi indemnizaţii pentru intervenţii. Anual, în judeţ sunt peste 200 de intervenţii, în condiţiile în care turiştii nu se informează cum trebuie în legătură cu traseele pe care le parcurg, nu le respectă, nu au asupra lor ce le trebuie şi sunt echipaţi necorespunzător. Ion Sănduloiu s-a arătat ieri îngrijorat şi de faptul că turiştii lasă foarte mult gunoi pe munte, salvamontiştii fiind deseori nevoiţi să strângă mizeria după ei. Şi pentru a putea facilita accesul elicopterelor în zona Fereastra Zmeilor, mai mulţi salvamontişti argeşeni vor – aşa cum v-am mai informat – să facă muncă voluntară şi să amenajeze o platformă în munte. În acest fel, timpii de intervenţie se vor scurta.
Despre veninul de viperă
În condiţiile în care, recent, un muscelean a fost muşcat de viperă în Rucăr, Ion Sănduloiu a ţinut ieri să liniştească populaţia. „Am făcut verificări şi nimeni nu a murit muşcat de viperă. Veninul acestui şarpe la noi în zonă nu este puternic, provoacă mai mult alergii. De aceea este bine să ai nişte antialergic la tine când mergi pe munte. În plus, vipera este foarte sperioasă, nu atacă decât dacă e speriată. Eu am fost muşcat de viperă în 1999, eram cu un grup de turişti spanioli. M-a muşcat de buză. Am luat nişte Claritin şi până seara mi-a trecut roşeaţa de pe gât. Mi s-au umflat buzele, dar în rest nu am avut nimic”, a spus Ion Sănduloiu.
Claudiu DIŢA