În urmă cu aproximativ 10 ani am făcut marele pas către integrarea în UE. Bilanţul, la decadă, pare să fie favorabil dacă judecăm după statistici. Salariile şi investiţiile s-au dublat, economia a crescut cu 75%, iar tinerii în special au avut de câştigat fiindcă au putut beneficia de tot soiul de proiecte care le-au permis să călătorească în ţările membre.
Realitatea din teren e, ca de obicei, nuanţată. Întrebaţi în legătură cu creşterile salariale, doar 5% dintre respondenţi au confirmat că li s-a dublat salariul. Cei mai mulţi (32%) spun că au avut parte de o majorare nesemnificativă, iar 18% sunt convinşi că nu s-a schimbat nimic din acest punct de vedere. Tot 18% afirmă că, din contră, salariul a scăzut, iar 16% se întreabă în mod ironic „care salariu?”. Este vorba de şomeri, capitol la care Argeşul pare-se că se îndreaptă, dar e loc şi de mai bine. În momentul de faţă, rata şomajului este de 4,6%, în condiţiile în care în 2013 era de 6,14%.
Revenind la salarii, explicaţia logică pentru discordanţa dintre statistică şi vocea străzii poate fi aceea că o mână de oameni (în special cei aflaţi în funcţii de conducere sau funcţii cheie) şi-a triplat salariile (ba poate chiar le-a sporit şi mai mult decât atât – asta au declarat 11% dintre respondenţi), în vreme ce „pălmaşii” s-au ales cu din ce în ce mai puţin de la un an la altul. Dacă stăm să ne gândim, chiar aşa s-a întâmplat de când cu declanşarea crizei economice. Cel mai mult de suferit au avut simplii angajaţi.
George OLTEANU
Un Comentariu
nelu ilie
Pilosii,turnatorii si tradatorii au avut de castigat,oamenii cinstiti au avut de pierdut.Avem cele mai mici salarii din Europa,pe langa faptul ca ne-au luat toate resursele.Trebuie sa iesim din UE.