Salariile la Consiliul Judeţean Argeş, dar şi în majoritatea primăriilor au crescut la cote ameţitoare, iar acum mulţi edili dau din colţ în colţ că nu mai au bani pentru funcţionare. Primarul din Dragoslavele, de exemplu, ne spunea recent că pentru noiembrie şi decembrie nu mai sunt bani de salarii, iar scăparea este, ca de fiecare dată, rectificarea bugetară de stat. Salariile în mediul public au ajuns să depăşească şi media salarială naţională.
Bani
Cei peste 211.000 de angajaţi din sectorul „administraţie publică şi apărare” au ajuns la un salariu mediu net de 4.961 lei net în luna iunie, peste salariul mediu net la nivel naţional, care a fost 3.142 lei. Salariul din acest pentru bugetari an este în creştere cu 18% faţă de perioada similară din 2018, arată datele Institutului Naţional de Statistică. Spre comparaţie, salariul mediu net la nivel naţional a fost 3.142 lei net în iunie 2019 (+15% faţă de perioada similară din 2018), ceea ce înseamnă că un funcţionar public câştigă, în medie, cu 58% mai mult decât angajaţii din restul economiei. Problema nu este că salariile funcţionarilor publici sunt prea mari, ci că sunt prea mari comparativ cu ceea ce fac şi ceea ce oferă ca servicii. Dacă ar oferi servicii bune, nu ar avea nimeni nimic de spus în legătură cu nivelul lor salarial. În mediul privat, ca să câştigi 5.000 lei net pe lună trebuie să ai ani buni de experienţă profesională sau să fii angajat în sectorul IT!
Cei mai dintre cei mai…
Angajaţii din administraţia publică şi din apărare sunt cel mai bine plătiţi bugetari şi au acest statut de ani buni, chiar dacă în ultimii ani creşterile salariale mai accelerate au fost pentru profesori şi pentru angajaţii din sectorul medical. Astfel, angajaţii din sănătate şi asistenţă socială au ajuns la un salariu mediu de 3.859 lei net în iunie 2019 (în creştere cu 10% faţă de iunie 2018 şi cu 23% peste nivelul salariului mediu pe economie), iar în educaţie salariul mediu a ajuns la 3.657 lei net în iunie 2019 (+30% faţă de iunie 2018 şi cu 16% peste nivelul salariului mediu pe economie). Creşterile salariale de la stat au generat şi o migraţie a angajaţilor din privat către sectorul bugetar. Din totalul noilor angajări, 40% au fost făcute în cele trei mari domenii ale sectorului bugetar, mai arată datele oficiale. Între timp, angajatorii se confruntă cu un deficit acut de personal, acesta fiind influenţat şi de fenomenul migraţiei externe.
5 Comentarii
Anonim
Vezi și salariile de la regia de drumuri Arges. Cele mai mici.
Procurorul
Și la regia de patrimoniu sunt salarii de mizerie fără tichete de văcanta cu studii superioare și 20 vechime 1500 RON și se dau din burta după, bunul plac al șefilor care și au făcut singuri salariile, 6000, 7000 8000 RON. Toți nenorociți de acolo după schimbarea a actualei conducerii a cj ar trebui trimiși în judecata pt abuz in serviciu, și sa dea. Banii înapoi.
Anonim
Nu toți bugetarii au salariile din articol. Cu studii superioare și vechime peste 15 ani, abia de ajung la 25 mil. vechi. Mai ales în cultura.
Ăla rău. ....
15 ani vechime, 1800 lei net+ 200 norma hrană. …Salariu mare?
Anonim
10 ani vechime,abia iau 24 milioane net