Invitatul de ieri al emisiunii „Subiect de presă” de la „Antena 1” Piteşti a fost preşedintele Consiliului Judeţean Argeş, medicul Dan Manu. Un invitat cum nu se poate mai nimerit în contextul în care Consiliul Judeţean a organizat în această săptămână, la Goleşti şi la Vila „Florica” din Ştefăneşti, manifestări inedite dedicate Centenarului Marii Uniri. Flacăra Centenarului aprinsă la Goleşti a ajuns la conacul Brătienilor, iar de aici va fi purtată în fiecare localitate a judeţului pentru a ajunge, la 1 Decembrie, la Alba Iulia. Realizatorii emisiunii – Cristina Munteanu şi Mihai Golescu – au spus că un astfel de demers este de aplaudat, dar că e nevoie şi să privim spre viitor. „Trebuie să fim uniţi nu doar în cuget şi simţiri, ci şi – sau mai ales – în fapte!”, a subliniat Mihai Golescu.
Emoţie
Debutul emisiunii a fost emoţionant. Doi copii din Târgu Jiu, coordonaţi de Adina Sima, profesoară la Palatul Copiilor din Piteşti, au cântat în premieră Imnul Micii Uniri. Ariana şi Mario au vorbit şi despre mândria de a fi români, şi despre naţiune, şi despre viitor. Ce început mai bun de emisiune şi-ar fi dorit invitaţii?! Acest moment l-a făcut pe Dan Manu să tragă o concluzie: „Până şi generaţia tânără doreşte ca politicienii să lase deoparte interesele şi să nu mai fie dezbinare!”. Preşedintele Consiliului Judeţean a spus apoi că una dintre priorităţile Consiliului în acest an, prin Centrul Cultural, va fi descoperirea şi promovarea tinerelor talente, dar şi încurajarea adevăratelor modele să iasă la lumină. Dan Manu a arătat că un demers foarte bun în acest sens este şi cel privind revigorarea satului argeşean, iniţiat de cotidianul „Argeşul” în parteneriat cu Consiliul Judeţean, Antena 1 Piteşti şi Arhiepiscopia Argeşului şi Muscelului. Un prim concept al Consiliului Judeţean va fi ca la fiecare primărie de la ţară să existe un fel de registru cu soiurile de pomi fructiferi care se pretează unei anumite zone. Un registru pe care toţi cei interesaţi să îl poată consulta gratuit, astfel încât plantaţiile să fie eficiente. La rândul său, Mihai Golescu a subliniat că e nevoie şi să fie dezvoltat spiritul de asociere al ţăranilor.
„Să ne trezim!”
„Dacă nu ne cunoaştem istoria, nu putem clădi un viitor. Este important pentru copii să cunoască de unde ne tragem şi ce s-a făcut, pentru a şti încotro ne îndreptăm”, a declarat Dan Manu. În privinţa manifestării de la Goleşti, invitatul a menţionat că este un demers al Argeşului la care s-au raliat şi alte judeţe din ţară, din sud până în Maramureş, putându-se spune că manifestările dedicate Centenarului au început pe plaiurile argeşene. „Ce facem însă cu mediul politic corupt, cu problemele mari pe care le avem?”, a întrebat Cristina Munteanu. „Cred că trebuie să ne trezim cu toţii, pentru că s-a ajuns într-un punct în care zicala «Să moară capra vecinului» s-a transformat în «Să moară vecinul să îi iau capra». Trebuie să eliminăm disputele dintre noi, să nu ne mai uităm, cum se spune, peste gard, ci să vedem ce putem face fiecare pentru a fi mai bine”, a spus Dan Manu.
Cu tristeţe, despre Brătieni
Aşa cum spuneam, Flacăra Centenarului a ajuns şi la Vila „Florica”, acolo unde jurnalista Lucia Hossu Longin a lansat în premieră naţională un film despre Ion I.C. Brătianu. Dan Manu a spus că a mers să aprindă o lumânare la mormintele Brătienilor din apropiere, iar ceea ce a văzut l-a cutremurat. „Este bine că statul, prin Ministerul Culturii, a preluat Vila «Florica» şi o bună parte din domeniu, dar criptele sunt ale nimănui acum. Noi nu avem proprietatea asupra lor, statul nu, iar de mormintele unora dintre cei mai importanţi bărbaţi ai statului român nu se mai îngrijeşte aproape nimeni. Este cutremurător, s-a ajuns ca Brătienii să fie aproape părăsiţi! Trebuie făcut ceva!”, a spus Dan Manu, care a mai subliniat că toţi politicienii ar trebui să servească un singur „partid”: Interesul Naţional.