Ne plac produsele nemţeşti, dar nu ne-am hotărât să muncim şi noi ca nemţii. Ne place bucătăria grecească sau italiană, ne plac vinurile franţuzeşti, distilatele scoţiene… Dar noi continuăm să ne împotmolim în maioneze, mici (preparaţi industrial), ciorbă de burtă şi sarmale, plus clătite şi gogoşi cu dulceaţă şi smântână la desert. Cam pe-aici se învârte imaginaţia noastră culinară, mai ales a „regăţenilor”, pentru că moldovenii, şi în special bucovinenii, au cu adevărat bucătărie! Cât despre vinuri, dacă e să-l facem acasă, până nu-l „altoim” cu „un pic” de zahăr, nu ne lăsăm, ca şi la ţuică, pentru că aşa creştem tăria. „Obiceiuri din străbuni”.
Eu nu mă refer aici la bunele noastre tradiţii, pe care le avem, desigur, ci mă opresc doar la cele de care mi-aş dori să ne descotorosim sau să le îmbunătăţim. Hai să vedem cum se organizează un neamţ, cum este el de riguros şi să facem şi noi la fel. Hai să nu mai dăm vina pe alţii pentru tot ce ni se întâmplă sau pentru tot ce e rău în ţara asta. Tot ce avem bun ni se datorează, aşa cum tot ce facem prost este exclusiv din vina noastră!
Dacă vrem să fim buni comercianţi, întreprinzători de succes, hai să privim la evrei şi să-i luăm de exemplu, în loc să-i punem la zid pentru orice neajuns al vremurilor… Hai să fim un pic de nemţi, un pic de evrei, un pic de greci, un pic de italieni, francezi etc… Să fim şi asiatici, că nu ne-ar strica puţin spirit de sacrificiu în plus. Şi, dacă vreţi, putem fi şi americani, dar mi-e teamă că e cel mai greu, pentru că la ăştia se munceşte cu doar circa 10 zile de concediu pe an, minimum 12 ore pe zi, cu transport cu tot şi nu au timp de cafea decât în maşină, în drum spre serviciu. Ca să nu mai vorbim despre ratele lunare la bănci, cu care sunt înglotaţi pe viaţă şi nici nu ştiu dacă ei au legea asta cu darea în plată…
Nicolae BADIU
nicolae.badiu@gmail.com
P.S: Era un banc pe vremuri, din care aflam că doi ruşi formează un cor, doi nemţi formează o brigadă de specialişti şi doi români, o bandă de hoţi… Hai să ne revenim, prin noi înşine, dar nu după „modele politice”!
Un Comentariu
Puiu
Înainte de ’89 am fost un pic din fiecare şi mai păstrăm şi acum câte ceva. Atunci duduia economia românească , iar tara era „stup” de bogată, aşa cum îmi place mie s-o spun. Aveam produse româneşti care le băteau de departe pe cele străine. Dar, dumneavoastră doriţi să scoateţi în evidenţă mentalitatea românului de astăzi. Ne trageţi doar de mânecă, pentru că ştiţi mai bine ca noi, că după ’89 a scăzut foarte mult puterea economică şi au dispărut ramuri întregi din economia ţării noastre. Dar, cauza principală a decăderii noastre este scăderea exagerată a sistemului de educaţie, dispariţia bunului-simţ şi a spiritului naţionalist-patriotic, de care aminteaţi într-un alt articol chiar dumneavoastră. Îngrijorarea mea pleacă de la faptul că au apărut în locul lor, emanciparea prostului, au crescut tupeul şi nesimţirea şi a apărut nemunca (cuvântul îi aparţine lui Funeriu şi nu este în dex) A crescut în schimb hoţia, mai ales la nivel înalt, iar oamenii buni, de cultură si de mult bun simţ ai noştri s-au vârât în carapace, ca să se izoleze de ceilalţi. La o analiză mai atentă, constat că şi astăzi mulţi din afară şi-ar dori să fie „un pic români”. Numai că pentru asta trebuie să ne trezim, cum ne-o cereaţi nu demult, iar trezirea înseamnă accent pe educaţie şi sănătate – până nu se cronicizează boala!