La 100 de ani de la Marea Unire, ţara traversează o perioadă tulbure. Parcă şi-a băgat Dracul coada, iar încrâncenarea dintre români şi români este la cote maxime. Fraţilor, deşteptaţi-vă!
Altele sunt necazurile ce ne pasc. Mai binele de care avem nevoie ca de aer trebuie să ia locul răului de acum.
* Vineri, 21 septembrie, pentru a şaptea oară consecutiv, OMS a decretat Ziua Mondială pentru combaterea maladiei Alzheimer. Se estimează că la acest moment sunt în lume 50 de milioane de persoane care suferă de această nenorocire ce face harcea-parcea creierul omului, un organ minune.
Complexitatea sa este incredibilă: miliarde de neuroni interconectaţi prin 1000 de trilioane (!!!) de legături (sinapse). Deprecierea lor este galopantă, transformă omul într-o legumă şi se prognozează că în 2050 ar fi 150 de miliaone de bolnavi. Costurile pentru tratarea şi îngrijirea acestor acestor nefericiţi sunt foarte mari.
Un diagnostic precoce, investigarea prin RMN, computer tomograf şi începerea unui tratament adecvat poate încetini evoluţia, dar nu vindecă demenţa Alzheimer.
* Ministerul Sănătăţii preconizează să demareze un nou program naţional privind diabetul zaharat tip I care necesită tratament injectabil cu insulină.
Ar urma ca pacienţii să aibă la dispoziţie sisteme de monitorizare permanentă a glicemiei şi pompe de insulină cu senzori. Vor beneficia adulţii dependenţi de insulină, dar şi aproximativ 3600 de copii în aceeaşi situaţie.
Eugen Teodorovici, ministrul finanţelor a declarat recent că bani pentru finan ţarea programului există.
Vom vedea. Şi autostrăzi ni s-au tot promis, dar… Spun asta în situaţia în care în Anglia o pompă care se asigură gratuit pacientului costă aproximativ 2000 lire sterline.
* În Statele Unite, ţara tuturor posibilităţilor, durerile cronice greu de suportat duc la aproximativ unul din zece cazuri de sinucidere. Între 2003-2014, din 123181 de decese prin sinucidere, în 10789 a fost vorba de disperarea cauzată de durerile de cancer, lombosciatică şi boli grave ale articulaţiilor.