În România „lucrului bine făcut”, cei care asigură siguranţa cetăţeanului sunt răsplătiţi prin mulţumiri verbale la bilanţuri sau citări pe unitate. La acest moment, peste 80.000 de angajaţi ai MAI sunt încadraţi cu salariul minim pe economie. Sporurile la care ar avea dreptul sunt calculate la salariul din… 2009. Modificarea Statutului poliţistului este un subiect despre care se tot discută de peste 10 ani.
Ministere pichetate
După ce agenţii de circulaţie au refuzat să mai dea amenzi şi au aplicat doar avertismente, nemulţumirile poliţiştilor au ajuns la… proteste de stradă. Prima dată şi-au strigat ofurile pe 16 martie, în faţa sediului MAI. Ieri, sute de poliţişti din Bucureşti, Ilfov, Brăila, Buzău, Prahova şi Cluj au pichetat sediile Ministerului Muncii, respectiv al Afacerilor Interne, după care participanţii s-au deplasat în marş spre sediul Guvernului. La întâlnirea cu sindicatele din poliţie, Carmen Dan, ministrul de Interne, a recunoscut inechităţile salariale ale poliţiştilor şi militarilor (jandarmi, pompieri, alte categorii) şi a prezentat demersurile întreprinse de MAI pentru calcularea sporurilor la valoarea salariului de funcţie şi a devansării acordării a 10% din salariul de merit prevăzut prin OUG nr. 20/2016 la 01.08.2017.
Miting
Discuţiile nu i-au mulţumit pe sindicalişti, care au decis ca mâine, chiar de Ziua Poliţiei Române, să organizeze un miting de protest în Capitală, la care vor participa şi peste 200 de poliţişti argeşeni. „Unii dintre colegi vor merge cu autobuzele, alţii cu maşinile proprii. La proteste vor participa poliţişti şi personal contractual, membri ai Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual (SNPPC), precum şi ai Sindicatului Pro Lex. Revendicările noastre vizează în primul rând salarizarea, dar şi lipsa dotării cu logistică performantă, deficitul de personal şi condiţiile improprii de muncă mai ales în mediul rural. Alături de noi vor fi şi poliţişti de la Serviciile de Evidenţa Populaţiei, respectiv de la Înmatriculări Auto şi Permise de Conducere. De ani buni decidenţii se întrec în promisiuni, dar nu s-a făcut nimic concret şi situaţia a devenit intolerabilă. Poliţiştii sunt şi ei oameni, au obligaţii familiale, au copii, rate la bănci, cheltuieli cu întreţinerea şi asigurarea traiului zilnic etc. De data asta s-a umplut paharul şi sperăm că ieşirea noastră în stradă, chiar de ziua poliţiei, va constitui un semnal pentru toţi cei aflaţi la conducerea ţării, care să înţeleagă o dată pentru totdeauna că poliţiştii trebuie respectaţi şi remuneraţi corespunzător pentru activitatea plină de riscuri pe care o depun în fiecare zi”, ne-a declarat Cecilia Tatia, preşedintele Biroului Teritorial Argeş al SNPPC.
Deficit de personal
Ca şi alte unităţi similare din ţară, şi Poliţia Argeş se confruntă cu deficit de personal. Potrivit chestorului Ionel Ispir, inspector-şef al poliţiei argeşene, la această dată inspectoratul are neacoperite 136 funcţii de agenţi şi 34 de ofiţeri. Lor şi se adaugă alte 82 de posturi neocupate pentru că titularii sunt în concediu pentru creşterea copilului, sunt plecaţi în misiuni oficiale ori au fost puşi la dispoziţie fiindcă împotriva lor s-a început urmărirea penală. Această situaţie cu adevărat îngrijorătoare a apărut după valul de pensionări din ultima parte a anului trecut, când peste 100 de poliţişti au ieşit la pensie, iar alţii au ieşit din sistem la cerere, tocmai din cauza salarizării insuficiente. În altă ordine de idei, nici cele două concursuri pentru încadrări din sursă externă nu au putut acoperi necesarul de personal, mai ales că cei plecaţi sunt oameni cu mare experienţă în munca de poliţist. Singura speranţă pentru ca lucrurile să revină la normal o constituie organizarea altor concursuri de încadrări directe, precum şi prezentarea la posturi a noilor promoţii de agenţi şi de absolvenţi ai Academiei de Poliţie „Al.I. Cuza”.
Val. NICOLAU