În ultima perioadă, pompierii se confruntă cu un număr tot mai mare de incendii, mai ales la ţară, pe izlazuri sau pe câmpurile de pe care a fost ridicată recolta.
Astfel, din cauza unor focuri deschisă lăsate fără supraveghere sau incendieri intenţionate pentru ardere resturilor vegetale au condus la izbucnirea unor incendii care au cuprins zeci de hectare. Numai în ultimele trei zile pompierii militari au intervenit la Călineşti, satul Ciocăneşti, unde au ars 7 ha vegetaţie uscată cu posibilităţi de propagare la case şi la cimitir, la Căteasca, unde au ares 20 ha de mărăciniş, Ştefăneşti, unde au ars 30 ha vegetaţie uscată, Stolnici, unde 8 ha de mărăciniş s-au făcut cenuşă etc. Dar flăcările scăpate de sub control nu au cuprins doar vegetaţie uscată, ci şi anexe gospodăreşti. Aşa s-a întâmplat la Mihăeşti, unde au ars o magazie pe 40 mp, Priboieni, unde au ars două magazii de 100 mp şi tot ce era depozitat în ele, Cotmeana, unde focul a mistuit un fânar de 40 mp şi 2.000 kg fân iar proprietara a făcut atac de panică şi a avut nevoie de îngrijiri medicale, Piteşti, unde a ars o baracă de pe strada George Coşbuc (focul a fost pus intenţionat) etc.
Întrucât în curând vor începe şi activităţile agricole de curăţare a terenurilor, ISU Argeş le reaminteşte agricultorilor şi celor care deţin terenuri câteva reguli ce trebuie avute în vedere în această perioadă secetoasă, cu temperaturi ridicate şi fără precipitaţii, pentru a evita adevărate dezastre ecologice, pierderi de vieţi şi de bunuri materiale.
Astfel, este interzisă aprinderea focurilor în locuri cu pericol de incendiu şi pe vînt. Prepararea mâncării cu foc deschis în incintele unităţilor, în zonele de agrement şi în gospodării, se face numai în locuri special amenajate, la distanţe care să nu permită propagarea la construcţii, depozite, culturi agricole, păduri, plantaţii etc. Arderea resturilor vegetale, a gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale se face în locuri special amenajate ori pe terenuri pregătite, cu luarea măsurilor pentru împiedicarea propagării focului, supraveghindu-se permanent arderea şi asigurând stingerea jarului. Arderea miriştilor se face numai după luarea măsurilor pentru împiedicarea extinderii flăcărilor, asigurându-se supravegherea permanentă a acestuia. Folosirea focului deschis nu se admite la distanţe mai mici de 40 metri faţă de locurile cu pericol de explozie: gaze şi lichide combustibile, vapori inflamabili, explozivi etc, respectiv 10 metri faţă de materiale sau substanţe combustibile: lemn, hîrtie, textile, carton asfaltat, bitum, ulei etc, şi el nu trebuie lăsat nesupravegheat. Copiii nu trebuie lăsaţi să se joace cu focul în locuri în care se pot produce incendii, aceasta fiind o obligaţie a părinţilor şi a celor care răspund de creşterea, educarea şi îngrijirea micuţilor.
Nerespectarea normelor de siguranţă la foc poate atrage amenzi între 1.000 şi 2.500 lei, iar în cazul incendiilor produse la locuinţe, păduri sau plantaţii persoanele fizice şi juridice aflate în apropierea lor sunt obligate să sune la 112 şi să ia măsuri, după posibilităţi, pentru limitarea şi stingerea incendiului.
Val. NICOLAU