Primărița Câmpulungului, Elena Lăsconi, a plecat cu proiectații pe teren ca să actualizeze studiile de fezabilitate pentru străzile neasfaltate. O primă impresie după turul dat prin municipiu a fost că unele documente au fost întocmite pentru străzi „fantomă”, care nu apar nici pe hartă…
„Îţi vine să… emigrezi”
<<S-au cheltuit miliarde din banii câmpulungenilor pentru studii de fezabilitate aberante, care nu au nicio legătură cu realitatea. Asta înseamnă că dacă am avea acum bani să facem străzile pe care s-au făcut SF-urile ar fi o misiune imposibilă. Concret, vorbesc despre studii de fezabilitate pentru străzi necadastrate ce nu apar nici măcar pe hartă (de exemplu, Nedelești). Sau străzi care nu au prevăzute rigole, trotuare etc. Pe scurt, bani aruncați pe fereastră.
De când am ajuns primar cel mai mult timp l-am folosit pentru a face „curățenie”. Trebuie să avem o gândire sănătoasă de dezvoltare a orașului. Proiectele se fac pornind din teren, nu din birou. Așa că voi încerca să salvez o parte din aceste documentații. Cum? Merg cu proiectanții pe teren, vorbim cu oamenii, căutăm cele mai bune soluții pentru ca proiectele să se transforme în lucrări, nu în bibliorafturi cu documente inutile. Astăzi (n.n., miercuri) am fost pe străzile Livadiei, Leculești, Chilii, Boboc, Rujoi și Nedelești. Acestea sunt străzi la care avem SF-uri pentru asfaltare, indicatori aprobați în Consiliul Local. Proiectanții o să actualizeze studiile, o să facem „lumină” în hârtii, statut juridic etc. și o să le asfaltăm. Când? Am învățat să nu mai dau termene, pentru că sunt prea multe variabile care nu țin de mine, însă în mandatul meu asfaltarea se va realiza.
Așadar, cel târziu în 2024. Dacă vom reuși în 2022 nu cred că se supără nimeni. Pentru cei care nu știu cum funcționează lucrurile în administrație iată care este „traseul” pentru a face o lucrare, de exemplu, o stradă. Începem așa: achiziție servicii cadastrare (în funcție de valoare, asta poate dura între două săptămâni și chiar 3-4 luni), executare cadastru – cam o lună, achiziție studii de fezabilitate (între două săptămâni și 3-4 luni, în funcție de valoare), execuție SF – între o lună și 3-4 luni, apoi dezbatere publică, aprobarea indicatorilor tehnico-economici în Consiliul Local, PT și execuție (achiziție la fel ca mai sus), certificat de urbanism, avize și autorizație de construcție… Şi uite așa îți vine să… emigrezi. Mai în glumă, mai în serios, e multă birocrație, un sistem defect, greoi, dar dacă te ții de proiecte și lucrezi cu adevărat în echipă le putem face. Eu sunt optimistă. Deja am consolidat echipa în Primărie și sunt foarte mândră de colegii mei>>, a postat primărița pe Facebook.