Au fost reluate în forţă lucrările de reabilitare a Colegiului Naţional „I.C. Bătianu” Piteşti, reîncepute la corpul B (cel cu vedere la terenul de sport). După rezilierea contractului cu firma „de doi bani” din Zalău, povestea a luat în sfârşit o întorsătură favorabilă unităţii de învăţământ, licitaţia fiind câştigată de un antreprenor cu poftă de muncă (firma „Star”, asociată cu doi parteneri). Şi mulţi, şi calificaţi, muncitorii din actuala garnitură mişună ca furnicile pe şantierul dezmorţit. Rezultatul efortului susţinut se vede deja, cu ochiul liber, plusul de valoare fiind adus nu numai de echipa numeroasă de lucrători (în jur de 45-55), ci şi de utilajele performante folosite cu spor la tencuieli, finisaje etc.
Miroase a nou…
Am revenit, ieri, pe şantierul Colegiului „Brătianu”. Însoţită de directoarea adjunctă, profesoara Florica Dumitru, am intrat în corpul B şi nu mi-a venit să cred ochilor ce am văzut. Încăperile au prins contur. Miroase a proaspăt vopsit. S-au terminat de montat instalaţiile electrice şi cele sanitare, s-a finalizat partea de zidărie (gletuit, tencuieli), s-a schimbat tâmplăria. Ţigla veche este şi ea înlocuită cu una nouă, de o anumită calitate. De altfel, arhitectul vine la fiecare şedinţă de lucru ca să dea undă verde la materiale. Acoperişul este gata 70%.
Peste tot văd utilaje profesionale. Majoritatea operaţiunilor se execută mecanizat. Cu precizie şi cu spor. Maşinile cu agregate, materiale, deşeuri etc. intră şi ies pe poarta care dă în staţia de autobuz. Se lucrează într-o anume disciplină de şantier. Profesoara Florica Dumitru a mai observat un lucru care ţine de regulile bunului-simţ: muncitorii… nu fluieră după eleve.
Comparativ, „zilierii” firmei din Zalău fluierau şi după fetele de la şcoală, dar şi a… pagubă. Fostul constructor s-a dovedit a fi un… ţepar. Pe şantier se lucra în dorul lelii, după ureche, cu oameni puţini, cu cele mai ieftine materiale şi cu unelte rudimentare. La rezilierea contractului lucrările la corpul B erau executate, după câteva luni bune de… stat degeaba, în proporţie de 10%.
În toamnă, gata corpul B
După anularea contractului, Colegiul „Brătianu” a stat un an cu şantierul în curte. În acest timp s-au reluat procedurile pentru o altă licitaţie. De data asta, paşii birocratici au fost făcuţi în duet de o comisie alcătuită la nivelul colegiului şi de o firmă de consultanţă. Şcoala a măsurat de trei ori înainte să taie o dată şi, până la urmă, a bătut palma cu firma „Star”; asta s-a întâmplat înainte de Crăciun. Patronul de acum garantează că în toamnă va fi gata corpul B – la care s-a… împotmolit predecesorul din Zalău. Conducerea colegiului este foarte mulţumită de noul constructor. „Muncitorii sunt ca roiul de albine. Poartă cu toţii echipamente de protecţie. Lucrătorii îşi văd de treabă, nu ne incomodează cu nimic. Sâmbătă am avut olimpiada de germană şi i-am găsit pe oameni la lucru, sortând ţigla veche, afectată de mucegaiuri şi ciuperci. Am rămas uimită. De data asta, muncitorii sunt mulţi, organizaţi, îşi fac treaba cu profesionalism. Nu e entuziasm nefondat, e chiar realitate”, a conchis directoarea adjunctă.
Autor: Mirela Neagoe