Vaccinarea este cea mai eficientă modalitate de prevenire a gripei. Şi ea se iniţiază, de regulă, chiar de la începutul sezonului de gripă, din luna septembrie până în luna decembrie. Din momentul administrării vaccinului, urmează răspunsul secreţiei de anticorpi specifici, al căror titru devine protector în două-trei săptămâni la persoanele imunocompetente.
Adulţii sănătoşi după debutul simptomatic al gripei pot transmite boala la contacţi timp de şapte zile. Copiii pot transmite virusul pe o perioadă de peste şapte zile de la debutul gripei.
Vaccinurile antigripale se prezintă sub două forme: spray-ul nazal, administrat de regulă copiilor cu vârsta între 2 şi18 ani şi forma injectabilă subcutanat care se poate administra copiilor de la vârsta de şase luni şi adulţilor. Calea de administrare nazală a vaccinului viu atenuat creşte rata de vaccinare a populaţiei prin aderenţă.
În ceea ce priveşte rata de vaccinare antigripală din România la populaţia generală, ea a fost cea mai mare în sezonul 2007/2008, când a atins nivelul de 50%. În următorii ani, în contextul trendului antivaccinal intens, nivelul acoperirii vaccinale a scăzut la 9% în sezonul 2013/2014, deşi recomandarea OMS a fost de 60-70%.
Începând cu anul 2013, când Institutul de seruri şi vaccinuri „Ion Cantacuzino” a fost falimentat împreună cu alte obiective industriale ale ţării, numărul de doze vaccinale antigripale administrate la români a scăzut dramatic, determinând la categoriile populaţionale la risc complicaţii şi decese din cauza gripei.
În acest an, existenţa pandemiei de SARS-Cov-2 creează o situaţie specială, creşterea numărului de infecţii zilnice cu Covid-19 care a atins nivelul de 2000 şi are toate condiţiile (întreţinute de populaţia care dansează în relaxare) să crească în continuare, în momentul în care se va suprapune unei epidemii fireşti de gripă sezonieră va duce la o catastrofă pandemică mixtă.
Singura cale de acţiune care poate preîntâmpina o patologie mixtă (coinfecţie), aproape imposibil de gestionat, este trecerea rapidă la vaccinarea antigripală la populaţia cu vârsta de peste două luni.
Până acum, vaccinarea antigripală, din diverse motive: refuzul rebel la vaccinare, fondurile reduse pentru procurarea dozelor de vaccin, se practica numai grupelor la risc crescut de îmbolnăvire: bolnavii cu comorbidităţi multiple, vârstnicii, personalul medical şi cel din unităţile de deservire publică etc. Scopul vaccinării „în regim de urgenţă” este ca persoana supusă procedurii să aibă imunitate instalată pentru gripa sezonieră cât de curând, pentru a preîntâmpina o infecţie mixtă (gripă + Covid-19), care va fi greu de suportat şi va genera scoruri crescute de mortalitate. Sigur că nu se poate spera la vaccinarea gratuită prin medicina de familie pentru toată populaţia, aşa încât recomandarea este de a se procura cât de curând vaccinul de la farmacii. Nu este exclusă o criză a vaccinului antigripal.
P.S. Dacă nu lupţi pentru ceea ce vrei, meriţi ceea ce ai.
S-a declanşat vaccinarea antigripală
Advertisement
Advertisement