În urma publicării articolului „SuperMan(u), strigat de la balconul Julietei/ Decoruri shakespeariene lucrate într-o ruşine de atelier”, publicat în ediţia din 7 iulie, Consiliul Judeţean Argeş ne transmite câteva precizări referitoare la Grădina de vară – locul unde îşi desfăşoară activitatea tâmplarii teatrului.
Scurt istoric
Grădina de vară, având o capacitate de 600 de locuri, a fost dată în folosinţă în iulie 1952. Din anul 1999, imobilul a fost solicitat în vederea reconstiturii dreptului de proprietate de către moştenitorii foştilor proprietari. Potrivit sentinţei judecătoreşti rămase definitivă şi irevocabilă, din anul 2013, Grădina de vară a Teatrului „Al. Davila” se află din nou, liberă de sarcini, în patrimoniul judeţului, fiind dată în administrare Teatrului. În perioada în care imobilul a făcut obiectul litigiului, nu s-au putut face lucrări de reabilitare, iar starea acestuia s-a degradat de la an la an. Fiind un loc deschis, degradarea a fost mai rapidă şi din cauza intemperiilor.
Obiective
Grădina de vară este unicul loc în aer liber aflat în zona ultracentrală a reşedinţei Argeşului, amenajat specific, în care, în serile toride, argeşenii ar putea petrece ore plăcute. De aceea, conducerea Consiliului Judeţean consideră că refacerea spaţiului şi redarea lui în folosinţă pentru a avea strălucirea de altădată reprezintă una dintre priorităţile acestui an. Principalul argument este amplasarea la kilometrul zero al municipiului Piteşti, ceea ce înseamnă adresabilitate maximă. La împlinirea a 65 de ani de la darea în folosinţă, autorităţile au datoria să redea acest punct de reper publicului din Argeş şi să-l reintegreze în circuitul judeţean şi naţional.
Locaţia poate fi utilizată cu succes în configuraţia actuală, cel puţin şase luni pe an, în perioada aprilie-octombrie. Aici se pot desfăşura, pe tot parcursul zilei şi seara, spectacole, proiecţii de filme, concerte, festivaluri etc, iar scena poate fi utilizată ca spaţiu de repetiţie pentru oricare dintre instituţiile de cultură ale Consiliului Judeţean.
Grădina de vară care acum se află în administrarea Centrului Cultural Judeţean a fost curăţată şi igienizată, iar până la această dată a fost depusă, la Primăria Piteşti, documentaţia pentru obţinerea autorizaţiei de construire, urmând ca, după toate procedurile legale, să înceapă lucrările de reabilitare a imobilului.
În tot acest timp, în clădire a funcţionat atelierul de tâmplărie al Teatrului „Al. Davila”. Cu ocazia refacerii Grădinii, atelierul va fi mutat într-un alt loc ce va oferi condiţii mult mai bune de lucru. În acest scop au fost identificate două locaţii, urmând să fie luată o decizie cu privire la spaţiul ales.
În loc de concluzie
În mare parte, informaţiile de mai sus le-am transmis cititorilor noştri cu diferite alte ocazii, de-a lungul timpului, întrucât una dintre campaniile ziarului „Argeşul” a fost repunerea în circuit a Grădinii de vară.
În ceea ce priveşte „curăţarea şi igienizarea”, ziarul nostru a consemnat în paginile sale şi această operaţiune, ilustrată cu fotografii de la faţa locului, însă atenţie: buruienile au început să crească la loc, iar prezenţa aurolacului nu este de bun augur (vezi bulendrele întinse la soare pe treptele amfiteatrului!).
Dan Manu, preşedintele Consiliului Judeţean, a luat, iată, în serios semnalul de alarmă tras de noi în ediţia din 7 iulie. Ne bucură că vor fi îmbunătăţite condiţiile de muncă ale tâmplarilor celui mai mare teatru din judeţ, prin mutarea atelierului. Din surse neoficiale am aflat că o variantă ar fi mutarea atelierului în afara Piteştiului, taman la… Muzeul Goleşti; dar n-ar fi o soluţie eficientă, fiindcă s-ar cheltui bani (publici) cu… naveta decorurilor de teatru! Vom trăi şi vom vedea cum se va termina povestea. Nerezolvată rămâne însă problema Grădinii de vară. În ceea ce priveşte marea reabilitare, niciun termen nu a fost precizat de autoritatea judeţeană. Au fost făcuţi câţiva paşi birocratici, dar nu ştim când vor începe efectiv lucrările. Campania „Argeşului”, de repunere în circuitul public a acestui obiectiv cultural, continuă.
M. NEAGOE