Îngrijorat de obstacolele apărute în calea inaugurării noului local al Filarmonicii Piteşti (brand şi al judeţului!), am scris înainte de 15 septembrie – borna zero a stagiunii a zecea – că va fi o notă proastă pentru Primărie dacă evenimentul nu va avea loc. Naivi în faţa unei administraţii adesea surde, mereu dispreţuitoare faţă de cetăţean, scriam că aceasta se va face de râs în faţa opiniei publice dacă melomanii nu vor fi respectaţi. N-au fost! Sentimentul responsabililor Primăriei în faţa acestui eşec nu este însă de jenă, de ruşine, de recunoaştere a limitelor capabilităţii ei. Nu! Reacţia este un „Ei, şi?!?”
Se poate face un studiu de caz în legătură cu acest eveniment aşteptat, de fapt, din ultima zi a stagiunii trecute, 30 iunie a.c. Concluziile sunt amare. Ele trec dincolo de responsabilităţile – nerespectate – ale unui lanţ ce începe cu proiectantul şi se referă la starea societăţii de azi, la responsabilitatea socială. Şi-a băgat coada Dorel (simbolul prostiei, adoptat în ultima vreme) – de la proiectare şi până la execuţie, dar toţi aceşti „Dorel” nu au şefi, nu au răspundere, nu sunt controlaţi, nu dau seamă în faţa nimănui?!? Într-atât s-a diluat responsabilitatea la locul de muncă şi în cazul demnităţii publice?
Cineva îmi spunea că libertatea pe care am dobândit-o, necesară ca aerul pentru respectarea demnităţii umane, a luat-o razna într-o societate care a transformat-o în libertinaj, în dispreţ faţă de lege. Legi la care să ne raporăm şi în acest caz există, dar nu funcţionează, ca şi în alte împrejurări.
Înainte de ’89 funcţiona frica. Frica faţă de cel căruia îi era îngăduit să acţioneze arbitrar, voluntarist, în dispreţ faţă de om. Frica însă dezagrega sufletul, paraliza simţurile, strivea personalitatea umană şi genera un comportament dublu, o falsă asumare a responsabilităţii. De aici, vine automat şi întrebarea: de ce atâţia inşi, de pe lanţul responsabilităţii faţă de darea în folosinţă a acestui obiectiv cultural, nu şi-au asumat răspunderea, cel puţin în limitele seci ale fişei postului? Desigur, departe de noi ideea că numai frica dezvoltă responsabilitate. „Nimic nu este mai detestabil – spunea Albert Camus – decât respectul bazat pe teamă.” Aşa este! Aşa simţim toţi.
Şi, ca să închidem capitolul, vom conchide că azi, în societatea românească, nu mai există deloc respect faţă de opinia publică. Totul pleacă de la îmbibarea, până la sufocare, a societăţii de politicianism.
Partidele îşi pun oameni în funcţii publice, alegătorii votează partizan, nu realist, şi, în final, cei puşi/aleşi în demnităţi publice dispreţuiesc „vulgul” căruia, în genunchi, în campania electorală, îi cerşise votul.
Cui să-i reclami pe vinovaţi când partidele îşi protejează oamenii, puşi adesea nu pe competenţe, ci pe… algoritm?!? Poate n-are legătură directă – şi n-are! – cu ruşinea de a nu respecta un angajament în faţa comunităţii, dar îmi vine-n minte – apropo de înalta responsabilitate (de data aceasta în faţa naţiunii) – Ion C. Brătianu care a albit în câteva zile, în 1877, din cauza emoţiilor trecerii oştirii române peste Dunăre, în războiul ce ne-a adus independenţa. Dar noi n-avem adevăraţi bărbaţi de stat nici în fruntea ţării!
Revenind cu picioarele pe pământ, în… Piteşti, să observăm că primarul Cornel Ionică n-ar fi trebuit să aibă linişte, din iulie şi până-n 15 septembrie! Personal, sau prin delegare de responsabilitate, se putea acţiona, ca astăzi să nu te faci de baftă/ruşine în faţa piteştenilor. Căci ceea ce trebuia să fie o bucurie, o onorantă sărbătoare pentru Piteşti, pentru Argeş – 10 ani de filarmonică – s-a transformat într-un eşec, într-o ruşine a Primăriei. Ruşine, mare ruşine!
Traian ULMEANU
6 Comentarii
Dan
Inainte de toate va admir pentru curajul de a spune lucrurilor pe nume. Cu subiect si predicat, ceea ce este nu numai o reactie adusa fata de cronicizarea unui fenomen la scara ultimilor 25 de ani de psd-ism ordinar in judetul Arges, ci si un binemeritat dus rece.. Saturatia sau supuratia a ajuns si in redactia cotidianului dvs. starnind tulburare… Perfect adevarat, insa ,,who cares?,, Nu doriti putina lumina acum inainte de ,,sfarsitul urbei..? Sa va ajut atat cat pot…. Comentariile mele sunt ordonate, clare si fara echivoc, asa incat urmand numeralele cardinale puteti foarte usor sa raspundeti opiniilor pe care le lansez pe aceasta platforma on-line.
Unu… Ceea ce face primarul este dispretul fata de mica adunatura de intelectuali care a mai ramas in Pitesti. (Numarul lor este dat de numarul scaunelor din Filarmonica)Oricum dupa tot circul asta mi-e tare greu sa cred ca nu vom avea si intelectuali acasa…:)…Este nu numai logic dar si firesc. Doar nu isi imagineaza cineva ca un fost frizer intelege ceva din Beethoven…Interesant este doar ca un intelectual care se duce la frizerie se trezeste in ceasul al douasprezecelea sa reactioneze in legatura cu Filarmonica. Asta da rusine…. Tarziu, dar macar avem un epitaf frumos.
Doi…Cred ca numai o mana de tampiti au putut imagina micii din Piata Milea in acordurile lui Beethoven din spatele fantanii lui Pendiuc. Este impotriva naturii…La natura moarta de la Pitesti ma refer…Ca pitestenii in marea lor majoritate apreciaza manelele nu este un secret, insa presa…Da…Presa…Asta ce naiba a pazit? Blank…Pauza…Liniste…
Trei…Bietul Jean ( starostele Filarmonicii) a baut aceeasi compozitie ,,hash doi o,, si s-a imbatat ani buni cu o apa chioara. Batjocura lui Ionica este raspunsul fata de suportul pe care l-a primit de la Pendiuc. Acum trebuie sa intelegeti si dvs. noul trend al perciunilor….
Patru…. ISU nu poate sa isi puna semnatura pe un aviz care pute a Colectiv si asta nu pentru ca domnului frizer i-ar pasa prea mult cum va fi prajita mana de intelectuali ai Pitestiului care ,,oracaie,, in spatele frizeriei Pitesti, insa mai este si legea…Ce chestie…Legea…hmm. In orasul faradelegii suna de-a dreptul preclasic…
Cinci….A-l compara pe Ionica cu ( scuzati cacofonia) cu Ion C. Bratianu este ca si cum l-ati compara pe Barbierul din Sevilia cu Rossini…Cromatic vorbind doar primul se vopseste…
Sase…ca le vine uneori unora sa stea de paza intrand in rolul de caini de paza ai democratiei poate fi de inteles. De neinteles este raguseala care a bantuit presa argeseana un sfert de secol de cand a rupt lantul si a tacut naiba stie pe unde… O haita de potai batrane si fara dinti se aduna dupa dealuri tarand bucata de lant ruginita cautandu-si stapanul. Care stapan? Pluralul moncher…sunt multi si aparati de lege…Cainele de paza al democratiei este o potaie de Pitesti..
Sapte…Citeam undeva ca accesul la centrala termica a Filamonicii se face accesand un chepeng de pe scena. Cam pe acolo pe unde ,,bantuie,, dirijorul. Pricepeti dumneavoastra cum sta treaba…Proeminenta profesionala se numeste…Nu este nici o eroare de proiectare. Filamonica a fost comandata politic de niste imberbi care nu aveau nicio legatura cu muzica si care au incercat sa mai cumpere niste voturi din partea prostimii. Ma refer la cea care nu incape in ea. Majoritatea care voteaza a inteles ca aceasta institutie de cultura este o realizare necesara prin volumul de zidarie si suprafata vitrata. Doar nu va imaginati ca incap in ea cele opt procente care l-au adus pe frizer la frizerie… sa fim seriosi… Aula Manga…:)
Opt… Executantul acestei orori arhitectonice este un blidar… Da…Blidaru se numeste…Insolventa si tot tacamul…Orbecaiala strategica tradusa prin aceeasi neghiobie urbana inspirata din Lunca Argesului, Reabilitarea urbana si acum Filarmonica…
Noua…Brandul Pitestiului ramane Nicolescu…Nici filarmonica, nici simfonia, nici Dobrin… Cautati pe net…
INDIGNATUL
Am citit cu greutate elucubrațiile antecomentatorului de mai sus… 9(nouă) la număr și… dacă se mai căznea puțin, putea emite 99! Brandul Piteștiului rămâne totuși Dobrin și uzina Dacia. Restul sunt niște fantoșe puse doar pe căpătuială, nicidecum pe servirea cetățeanului!
Dar nu mai are rost să insist și eu pentru că văd cu ce alte fantoșe, sau chiar cu ălea vechi, reșapate, vin acum partidele să ni le propună să le trimită în Parlament. Doamne , parcă au dispărut oamenii valoroși din Argeș! Parcă partidele au strâns numai mediocritățile și nulitățile! Li se spune uneori în față să dea o șansă și celor buni și onești și parcă o fac în ciuda oamenilor și României ca țară.
„Partidele îşi pun oameni în funcţii publice, alegătorii votează partizan, nu realist, şi, în final, cei puşi/aleşi în demnităţi publice dispreţuiesc „vulgul” căruia, în genunchi, în campania electorală, îi cerşise votul.” citez din dl. Ungureanu.
Dânsul știe mai bine decât mine că votând ești captivul listei, că așa e sistemul electoral actual, deci fără vină ajuți câțiva cumpărători de loc eligibil să ajungă unde pohtește rânza lor prea mărită. Nevotând sau anulându-ți votul, te simți liber, dar tot ajuți partidul cu mai mulți membri! Deci realismul votului ăsta e!
Cât despre ratarea inaugurării Filarmonicii, doar privind chipul primarului Ionică și ascutându-i asigurările, pot anticipa că e doar începutul unui șir de alte amânări și pentru alte obiective.
Gheorghe Pitesteanu'
Gheorghe Pitesteanu’
Cu respect fata de ARGESUL ,de Traian Ulmeanu de antecomentatori doresc sa va asigur ca fac parte dintre cei care au intuit-cu argumente absolut logice si legale -ca investitia Filarmonicii si alte cateva , vor avea ”galme” in derulare .Am cunoscut mai bine decat mi-am dorit pe majoritatea actorilor care au edificat Pitestiul in ultimii 27 ani si nu am fost atat de naiv sa le cred buna-credinta declarata.
M-a determinat sa intervin ideea ca intelectualii Pitestiului se rezuma la numarul scaunelor….Gresita si urata ideea…! Comentatorul nu stie clar cati afoni precum scandura se itesc pe acele scaune ,cati analfabeti functional isi plimba straiele bune prin Filarmonica ,doar,doar ii vede ”lumea buna”….iertati rautatea dar este absolut adevarat ce afirm…Am facut muzica,ador muzica dar ma irita sa stau langa niste prefacuti si ciudati.
Va rog pe toti sa va revizuiti criteriile valorice dupa care se pare ca ii clasificati pe intelectuali,in speta pe cei pitesteni.Sunt de fapt mult mai multi ,mai modesti in aparitiile publice si in afirmarea imaginii personale,mai lipsiti de bani si mai betegiti de varsta si viata dificila.
Domnul indignat cred ca nu a inteles ironia comentatorului anterior…….pentru intelectualii pe care ii admira nu exista nicolescu sau alte branduri…dupa cum nici brandurile propuse de dansul nu sunt realiste.
Stiu ca risc sa il supar pe domnul Ulmeanu dar acum aproape 50 de ani exista un antrenor care ne-a educat in spiritul ”’daca nu te poti abtine de la injuraturi ,prefacatorie si nu-ti place cartea….fuga sus la fotbal..” Asadar Dobrin a fost magnific in teren ,dar nimeni sa nu ne forteze(nici macar in numele democratiei) sa acceptam ca este simbol al unui oras cu foarte multe si diverse valori umane…
Multiplele dileme privind jocurile politice din Arges-Pitesti .implicit rezultatele social-economice pe care le comentam….sunt aceleasi pentru noi toti,adica pentru cei care se simt pitesteni ,realisti nepatimasi si care nu inghit fara sa inteleaga multe definitii din DEX.
Democratie,prezenta la vot sub 50%,incultura generala sustinuta de multe diplome,populatie rezidenta a orasului,populatie partial adaptata la mediul urban si altele.-incercati sa -i faceti pe cat mai multi sa stie despte acestea..
Eu am parasit Pitestiul dupa 50 de ani si va asigur ca stiu ce inseamna frica sub multiple forme,inclusiv frica de a fi condus ,dirijat ,eventual pedepsit de catre niste oameni despre care am invatat de la parinti,invatatori,preoti cat si din vorbele batranesti ca sunt ”de nimic” .Si mai ales ca au coate ascutite,vocatia randului intai si nu poseda glanda altruismului..
Doamne, ajuta poporul nostru!
INDIGNATUL
Rectificare mai mult decât necesară pentru exactitatea comentariului, dar și pentru respectul pe care-l port autorului : este vorba de dl. Ulmeanu, Traian Ulmeanu și nu Ungureanu cum am scris („citez din dl. Ungureanu.”) Mii de scuze!
Dan
Indignatului cu multa admiratie…
Stimate domn aflat in tulburarea numeralului cardinal juxtapus esential unui 99 atat de asteptat. Nu va voi face o anamneza din simplul fapt ca nu va aflati intr-un ospiciu ci doar intr-un spatiu public pe care cu destula lejeritate il voi abandona lasandu-va retorica sa bata campii. Dincolo de mizeria unui raspuns ascuns in spatele unui nick-name va erijati intr-o fructuasa epopee de idiot. Idiotenia apare din obedienta sau ignoranta. Nu va aflati insa in niciuna dintre aceste doua ipostaze nobile…Incerc o a treia… Cretin? Ma pot insela si vreau sa imi cer scuze tuturor acelora care ar putea sa ma reciteasca citandu-va…( Doamne , parcă au dispărut oamenii valoroși din Argeș! Parcă partidele au strâns numai mediocritățile și nulitățile! Li se spune uneori în față să dea o șansă și celor buni și onești și parcă o fac în ciuda oamenilor și României ca țară.).
Daca aceste cuvinte socratiene va apartin, atunci cu siguranta Argesul este salvat !. La fel cum la pozitia ,,zece,, lipseste cu desavarsire printr-o omisiune, adularea indignarii domniei voastre referitoare la spiritul cultural, social si misionar al Argesului. Dumneata esti cu toate tiglele pe casa? Pai stimate Indignat, ai cumva CV-ul idiotului de la Frizerie? Atat timp cat nu este public pot afirma orice. Insa iti spun cu cea mai mare sinceritate ca daca te-ai fi tuns la el te-as fi recunoscut pe strada… Iti place viata culturala a Argesului? De buna seama ca da… Omule, ai un IQ facut pe bune? Unul validat de o instanta medicala adica… Intreb ca medic nu ca si concitadin… Cum poti amesteca niste afirmatii cu niste cutume neverificate decat printr-o ignoranta demna de un troll ordinar… Te simti onorat ca pitestean si de aceea semnezi ca un idignat? Asculta omule…Esti nu numai pe langa subiect dar ai si o trena lipicioasa pe care cu greu mi-o dezlipesc de pe pantofi. Iar eu nu umblu in slapi ca majoritatea celor pe care ii intalnesti pe strazile metropolei. Iti place ce? Fa-te destept, inteligent sau dracu stie cum si spala-ti rusinea demontand fiecare din cele noua afirmatii din comentariul meu. Infrunta-ma cu argumete sau taci dracului….
INDIGNATUL
D-lui Dan, cu multă îngrijorare!
Aș vrea, pentru că, la început, mă luați cu: „multa admiratie…”, dar continuați cu :„tulburarea numeralului cardinal juxtapus esential” (???!!!) , mă credeți cazat în vreun „ospiciu,” apoi „va erijati intr-o fructuasa epopee de idiot(???!!!), „esti cu toate tiglele pe casa?” , „ai un IQ facut pe bune?”,„Unul validat de o instanta medicala ”, „ ignoranta demna de un troll ordinar”, „ai si o trena lipicioasa pe care cu greu mi-o dezlipesc de pe pantofi”, pentru ca în final să faceți spume, înjurându-mă: „Fa-te destept, inteligent sau dracu stie”, taci dracului….”
Pot avea argumente în fața unui asemenea limbaj? Nici nu mă deranjez! Vă fac pe plac și tac!
REPLY