Potrivit unui amplu studiu al CNN, invazia rusă în Ucraina, căreia i s-au opus statele considerate occidentale sau cu viziuni democratice, a declanșat o criză economică globală.
Interesant este că, în vreme ce rușii reușesc să se mențină economic, statele implicate de cealaltă parte a baricadei suferă serios de pe urma acestui război.
Principalii parteneri economici ai Rusiei sunt alți doi coloși mondiali, China și India.
Rusia și-a creat sisteme de funcționare, de la banalele fast food-uri care și-au schimbat doar denumirea (spre exemplu, Starbucks funcționează sub denumirea Stars Cofee), până la propriile sisteme de tranzacționare cu carduri.
În plus, „Agenția Internațională pentru Energie (AIE) spune că veniturile Rusiei din vânzarea de petrol și gaze către Europa s-au dublat între martie și iulie 2022, comparativ cu media aceleiași perioade din ultimii ani. Asta în ciuda scăderii volumelor. Datele AIE arată că livrările de gaze către Europa au scăzut cu aproximativ 75% în ultimele 12 luni”, notează digi24.ro, potrivit sursei citate.
Totuși, apreciază analiștii, sancțiunile impuse Rusiei vor avea efect pe termen mediu și lung.
„Impactul sancțiunilor seamănă mai mult ca o ardere lentă decât cu o lovitură rapidă”.
În ceea ce ne privește, implicarea vrând-nevrând în acest război, poate fi comparată cu alte etape istorice în care țara noastră a intrat sau a fost implicată în conflicte militare, fiind nepregătită și fără o capacitate reală de a ține piept unui război.
La momentul actual, ne confruntăm cu o inflație record, prețuri mari pe toate segmentele și o amenințare care plutește în aer privind energia și gazul, două elemente cheie în funcționarea oricărui stat.
Cine ne mai ajută și care ne vor fi datoriile de după?