60 de producători de tomate din Argeş sunt susţinuţi, printr-un program guvernamental, să cultive roşii în spaţii protejate (sere, solarii), astfel încât să asigure necesarul de consum intern din producţia autohtonă, punând la dispoziţie marfă proaspătă şi de calitate. Subvenţia pe care o primesc legumicultorii este de 3.000 de euro/1.000 mp cultivaţi cu tomate. Pentru a beneficia de aceşti bani, producătorii trebuie să obţină o producţie de cel puţin două kilograme pe metrul pătrat şi, cel mai important, să îşi valorifice roadele în extrasezon, respectiv în perioadele ianuarie-mai şi noiembrie-decembrie, altminteri vor trebui să returneze sumele primite.
În judeţul nostru, trufandalele autohtone se lasă aşteptate. Dintre producătorii argeşeni înscrişi în programul guvernamental, unul singur (din Ştefăneşti) are şanse reale să facă prima livrare în prima etapă, adică până la 31 mai. În acest context, Vasile Roman, director adjunct la Direcţia pentru Agricultură a judeţului Argeş, estimează că primele roşii româneşti produse de legumicultori argeşeni vor ajunge pe pieţele noastre după data de 12 mai. Un al doilea legumicultor (din Leordeni) este la limită; ar putea prinde şi el „trenul” dacă vremea se îndreaptă şi devine călduroasă.
În piaţa agroalimentară Traian din Piteşti roşiile importate din Grecia se vindeau, săptămâna trecută, cu 7,50 lei/kg, iar cele din Italia, cu circa 9 lei/kg. Iar într-un supermarket din zonă tomatele turceşti (cherry) aveau preţul de 17 lei/kg. Comercianţii spun că roşiile româneşti vor costa, pentru început, 15 lei/kg.
Mirela NEAGOE