# Prof. Cristian Popescu, conferențiar universitar doctor la Universitatea din Pitești, nu recomandă consumul acestor legume pe care le putem recunoaşte după fenomenul de încolţire direct în fruct!
Românii se plâng de ceva vreme de existența pe piața autohtonă a unor roșii din import care au încolțit în interior. Fenomenul nu este deloc nou, încă din anul 2003 au fost semnalate în presă și în spațiul virtual multe asemenea cazuri.
Roșiile din piețele piteștene sunt, în acest moment, din import, fie din Turcia, Spania sau din alte țări cu temperaturi ridicate. Ciudat este faptul că unele dintre acestea au semințele încolțite, iar acest lucru îl constatăm după ce tăiem roșia. Românul este învățat să consume adesea această legumă, pe care cercetătorii o numesc totuși fruct. Toată lumea și-a pus, imediat, două întrebări: dacă aceste roșii cu semințe încolțite sunt bune pentru consum și care este cauza acestui fapt.
Cristian Popescu, conferențiar universitar doctor la Universitatea din Pitești, specialist în Hoticultură, explică acest proces al încolțirii premature direct în fruct. Cauza principala este reprezentată de balanţa hormonală.
Încolţirea seminţelor în interiorul tomatelor este stimulată de nivelul scăzut de acid abscisic, fitohormon care în concentraţie ridicată inhibă germinaţia seminţelor. Alte cauze ar fi reprezentate de excesul de azot sau lipsa potasiului. Apariţia încolțirii este frecventă la fructele tratate şi depozitate pentru perioade mai lungi de timp.
Așadar, „nu este recomandat consumul deoarece în astfel de fructe conținutul de solanină, o substanță toxică, este ridicat”, a mai explicat profesorul Cristian Popescu.
Delia DUMINICĂ