Persoanele fizice nu vor mai putea crește, în cadrul propriilor gospodării, pentru consum, decât cel mult 5 porci. Porcii vor fi crescuți numai pentru îngrăşare, fiind interzisă reproducţia acestora și hrănirea lor cu ”resturi alimentare”. Persoanele fizice vor putea crește și chiar comercializa doar în exploatații comerciale, autorizate sanitar-veterinar, cel mult 15 porci anual, prevede un proiect de lege adoptat de Senat. Proiectul, inițiat de UDMR și susținut de PSD, PNL și USR, a fost adoptat cu 70 de voturi pentru (față de 69 câte erau necesare pentru adoptare), 10 senatori votând împotrivă, iar alți 47 abținându-se.
Proiectul prevede că, odată cu intrarea în vigoare a legii, creşterea porcinelor va fi făcută de către persoanele fizice doar în două moduri. Persoanele fizice în cadrul exploataţiilor non-comerciale de subzistenţă, înregistrate în Sistemul Naţional de Identificare şl înregistrare a Animalelor – SNIIA, vor crește maximum 5 porci. Porcinele vor fi crescute numai pentru îngrăşare, fiind interzisă reproducţia în aceste exploataţii. Carnea şi produsele din carne rezultate în urma sacrificării porcilor nu se vor comercializa şi vor fi destinate exclusiv consumului în gospodăria proprie.
Persoanele fizice, neînregistrate la ORC, din cadrul exploataţiilor comerciale de tip familial, înregistrate în SNIIA și autorizate sanitar – veterinar, vor putea crește o scroafă însămânţată artificial şi produşii acesteia sau maximum 15 porci la îngrăşat pe an, atât pentru consum familial, cât şi pentru comercializare la nivel judeţean, în baza atestatului de producător şi a carnetului de comercializare. Proiectul prevede totodată că în perioada în care este confirmată pesta porcină africană e teritoriul României, va fi interzisă creşterea porcinelor în aer liber.