#PSD Argeş ne informează că „românii au mai mulţi bani în buzunare şi în depozitele de economii”, citând şi cel mai recent raport al Băncii Naţionale care indică faptul că argeşenii aveau la 31 ianuarie 2018 în bănci o sumă totală de 4,32 miliarde lei (inclusiv valută, în echivalent), iar în ianuarie 2019 au ajuns la 4,83 miliarde lei (inclusiv valută, în echivalent) – adică depozite la termen, disponibilităţi băneşti şi depozite rambursabile după notificare.
„Din păcate, banii pe care argeşenii îi economisesc nu le aduc nici beneficii şi nici nu se întorc în economia reală pentru a contribui la dezvoltarea României, deoarece lăcomia băncilor împiedică acest lucru.
Concret, argeşenii primesc pentru economiile pe care le ţin în depozite bancare de 7 ori mai puţini bani, din dobânzi, decât achită pentru creditele primite de la aceleaşi bănci.
Este o discrepanţă foarte mare, de 1 la 7, între dobânzile la depozite şi cele la credite. O discrepanţă care arată dispreţul băncilor atât faţă de cei care îşi păstrează economiile în depozite, cât şi faţă de cei care apelează la instrumentele de creditare. Dispreţul acesta le-a adus însă acele profituri uriaşe, situate cu mult peste media europeană.
Acestea sunt adevăratele motive care au determinat Guvernul să adopte taxa pe lăcomie, o taxă menită să-i protejeze pe români şi să schimbe comportamentul băncilor în relaţia cu clienţii”, afirmă PSD Argeş.
În acelaşi raport BNR, se arată însă că au crescut şi restanţele argeşenilor la bănci, de la circa 150 milioane lei în ianuarie 2018 la circa 180 milioane lei în ianuarie 2019…
Un Comentariu
Alex
Așa, și!? Contează mai mult să ai cardul plin cu lei ca și-au pierdut 4,6% din valoare în ultimul an fiscal (datorită nivelului ratei inflației), la un curs de 4.8 RON/EUR, cu dobânzi colosale și instabilitate financiară sau să ai puțini, dar valoroși lei, la curs stabil și perspectivă de creștere economică? Asta nu înseamnă că băncile sunt niște îngeri, evident că le interesează doar profitul pe care-l fac. Statul are datoria să contruiască un cadru legal care să tempereze din abuzurile pe care băncile le fac din cauza educației financiare precare și a sărăciei lucii în rândul cetățenilor. În loc să se ia măsuri pe termen lung, predictibile și fundamentate empiric, se prioritizează scăparea unora de pușcărie și subminarea puterii judecătorești…