John Dewey spunea așa frumos că: „Educația există pe întreg parcusul vietii și nu are o destinație finală.” Aceasta merge pe doua paliere: educația din familie și educația scolară. Având în vedere subiectul de azi, ne vom axa strict pe educația școalară. Mai ales, cum reușește tehnologia actuală să aducă valoare în sistemul de învățământ românesc. Sau măcar, cum ar putea să o facă?
Din păcate, Organizatia Mondială a Sănătații plasează țara noastră pe locul 3 într-un clasament al țărilor care au probleme cu violența în școli. În majoritatea cazurilor, agresorii sunt alți copii, mai mari sau de vârstă cu victimele. Un studiu recent al Fundației World Vision România a observat că 7% dintre elevi au fost martori sau victim ale violenței în drum spre școală, în timpul pauzelor și chiar în timpul orelor de curs.
Rolul tehnologiei în educație
Tehnologia a revoluționat modul în care trăim, iar domeniul educațional nu a fost ignorat de aceasta. Chiar dacă România are multe carențe privind sistemul de învațământ, copiii și dascălii pot găsi sprijin în echipamenetele tehnologice. De exemplu, calculatoarele oferă un mediu audio-vizual interactiv. Documentarele, prezentările în PowerPoint sau software-urile animate prezintă informații într-un mod dinamic, fiind mult mai atrăgătoare pentru copii. Generația de azi s-a născut cu calculatorul în brațe, iar competențele informaționale sunt abilități native pe care școala doar le exersează.
Utilizarea tehnologiei în educația specială este de asemenea, importantă. De ce? Pentru că oferă instrumente alternative pentru mediile de învățare, crește motivația, apetitul pentru cunoaștere și asigură accesul facil la resurse educaționale. De altfel, susține participarea activă la procesul educației copiilor cu nevoi speciale, încurajând astfel egalitatea de șanse.
Cum pot ajuta sistemele de supraveghere în instituțiile școlare
Prima zi de școală este memorabilă în mintea unui copil. Dar contează enorm și pentru părinții săi. La clasele primare, și mai ales în generală sau în liceu, prima zi de școală aduce conflict sau bucurie. Copilul vine acasă fericit sau mâhnit.
În curtea școlii sau în clase (în pauze deseori) pot apărea diverse incidente de marcare a teritoriului, inclusiv agresiuni fizice.
Bullyingul este un fenomen amplu în școlile românești, dar sistemele de supraveghere pot domoli comportamentul abuziv al copiilor. Inclusiv, atitudinea profesorilor față de elevi poate fi ținută sub control cu ajutorul camerelor de supraveghere. Mai mult, tentativele de tâlhărie sunt destul de comune în multe unități școlare. Hoții sunt atrași de bani ori de echipamentele IT din clase sau din cancelarie. Un raspuns prompt în fața unor astfel de incidente poate fi oferit de sistemele de alarma antiefractie (wireless sau cablate).
Plus că, la centrala de alarmă pot fi conectați senzori magnetici, de mișcare, în caz de inundații sau de fum etc. Controlul accesului în instituții este greu de manageriat deși, majoritatea unităților scolare au paznici. Doar că nu este suficient. Tehnologia ajută în acest sens pentru că indivizi cu rele intenții să nu aibă acces în interiorul unității. Automatizarea porților permite deschiderea de la distanță, blocarea temporizată, inclusiv funcționarea în lipsa tensiunii de la rețea.
Beneficiile tehnologiei în sistemul educational
Progresul tehnologic resimțit si în sistemul de invatamant, permite îmbunătațirea calității procesului educațional. Dar și rezolvarea problemei însușirii de către elevi a unui bagaj voluminos de informații, într-un timp relativ scurt.
Beneficiile tehnologiei de supraveghere presupun:
- Siguranța, atât pentru elevi, cât și pentru personalul din instituțiile de invățământ
- Reducerea incidentelor de furt din școli sau cauzate de factori externi
- Micșorarea bullying-ului dinșscoli
Beneficiile tehnologiei, în general, presupun:
- Un proces didactic dinamic și mai atractiv pentru copii
- Formarea unui complex de atitudini care stimulează curiozitatea
- Dezvoltarea spiritului competițional
- Plăcerea de a evolua și a vedea clar cum se întâmplă acest proces
- Raportarea corectă a copilului la evaluare
Siguranța copiilor este regula de baza în educație. Un mediu propice învățării dezvolta indivizi apți pentru societatea actuală, capabili de fapte mari care să aducă progres și stabilitate comunității din care fac parte.
Sursă foto: Pexels