A dori să faci o României Educată dintr-una needucată, mahmură și complet ieșită în decor este un proiect ambițios, temerar, dar cumplit de greu de realizat. De ani de zile am venit în contact cu zeci de mii de români și alte naționalități conlocuitoare, cum zicea nea Nicu: oameni de la orașe și sate, de la muncitori necalificați până la intelectuali, laici, prelați, militari de carieră și politicieni de frunte. Iar când spun că va fi nevoie de cel puțin 50 de ani de acum încolo, am proprietatea cuvintelor. Ne-am convins cu toții că 30 de ani cât a trecut din decembrie ’89 nu au fost suficienți pentru ca acest popor să se schimbe în bine și să nu mai fim adeseori priviți ca oaia rătăcită și spaima Europei. Nici prin alte părți nu curg doar lapte și miere. Au și alții puturoşi, violenți și hoți. Doar că legile la ei chiar funcționează, iar infractorii se tem de jandarmi și polițiști, nu sunt frați de cruce cu ei.
A fi educat nu înseamnă să ai „liceul la bază”, cum spuneau pe vremuri bunicii noștri. Înseamnă să ai cei șapte ani de acasă, o minimă de decență și un Dumnezeu. Apoi, noi nu avem un ADN precum al nemților sau al japonezilor. De nenumărate ori am scris asta în acest colț de pagină, în ultimul sfert de secol de când semnez această rubrică.
Exagerat de mulți români se comportă bezmetic, sunt căpoși în a asculta sfaturile altora, uituci, năuci, fataliști, tupeiști, agresivi. Nivelul general al învățământului este la pământ, 50% dintre cei care nu și-au luat lumea în cap plecând prin alte țări trăiesc în mediul rural, uneori în locuri rămase într-un Ev Mediu târziu. Având probleme cu memoria, vârstnicii sunt apatici și nu prea știu pe ce lume trăiesc. Cei tineri sunt consumatori de alcool și droguri, sunt teribiliști, iar sfaturile adulților le trec razant cu urechile, cu viteza avioanelor. Ei le au cu Facebook, TikTok, manele și alte aplicații de socializare. În concluzie, îmi amintesc ce îmi spunea mama despre un coleg în anii de școală: „Te rog, gata cu prietenia! Ăsta e fierul dracului!”
Un Comentariu
Anonim
Dar și când vezi cine a conceput proiectul, ți se face o lehamite perpetuă…