Am fost unul dintre cei 1000 de participanţi la al 18-lea Congres Naţional de Dermatologie cu participare internaţională ce s-a desfăşurat la Sinaia, între 25-28 septembrie 2019.
Primul lucru pe care l-am remarcat la cocteilul de primire din prima seară a fost puhoiul de tineri rezidenţi sau specialişti noi ai domeniului. Majoritatea au fost femei, multe dintre ele având prin statură şi fizionomie un aspect tonic şi adolescentin. Cred că-i un semn că exodul masiv spre Vest al tinerilor medici s-a mai domolit pentru că şi acolo ofertele de locuri de muncă nu mai sunt precum cu un deceniu în urmă.
Pentru o femeie ajunsă specialist în dermatologie este la acest moment mult mai tentant să rămână în ţară, să-şi deschidă un cabinet privat ce nu presupune o mare investiţie, să nu se omoare cu patologia cumplită a pielii, ci să se axeze pe cosmetologie, injectare de botox şi de acid hialuronic. Din partea pacienţilor, cererea este foarte mare, iar beneficiul material pentru doctor este sigur şi consistent.
Eram la Sinaia când în „Viaţa Medicală” din 27.09.2019 am citit o mică ştire: „Experţi, senatori, consilieri şi reprezentanţi ai societăţilor profesionale din domeniul sănătăţii s-au reunit marţi, la Palatul Parlamentului, pentru a discuta rolul prevenţiei medicale în România. Prevenţia nu este suficientă. Trebuie mers în paralel cu educaţia pentru sănătate a cetăţenilor”.
Vorbe goale, campanie electorală într-o ţară cu un sistem sanitar veşnic subfinanţat şi cu o legislaţie permisivă ce dă şanse prea multora să se îmbogăţească galopant prin furt, escrocherii, proxenetism şi trafic de persoane.
Dacă răsturnarea unei căruţe cu proşti la Caracal este o poveste, ajungerea cu roţile în sus în toată ţara a sute de tiruri încărcate cu oportunişti şi interlopi este o realitate. Pe ăştia nu-i preocupă prevenţia în sănătate. La fel se întâmplă cu CNA-ul care tolerează difuzarea atâtor reclame la medicamente şi a unor emisiuni tembele. Sâmbătă seara, când am revenit acasă, butonând telecomanda m-am oprit la un post ce are o mare audienţă. Aici, la emisiunea „Voi cu Voicu”, moderatoarea l-a avut invitat pe un septuagenar cu numele de Ovidiu Harbădă, ce se pretinde un discipol al lui Valeriu Popa, făcut celebru de „Flacăra” lui Adrian Păunescu.
Domnul acesta, sigur dus cu capul, le-a vorbit românilor despre beneficiile unor posturi de 40 de zile, de consumul apei distilate şi a grâului încolţit ce te pot scăpa chiar şi de cancer… Mai mult! Într-o zi, spiritul său s-a decorporalizat, a început să se plimbe brambura prin casă, apoi a reintrat la loc prin cutia craniană! Cu trei decenii în urmă, am cunoscut două femei tinere care, urmând sfaturile lui Valeriu Popa, au murit rapid, refuzând să mai ia tratamentele indicate, una pentru cancer, alta pentru tuberculoză pulmonară! Era să omit un alt sfat: nu uitaţi să gândiţi pozitiv!