Ceea ce se petrece de câteva luni în societatea românească demonstrează că noi nu trăim într-o lume normală, ci într-una cu adevărat patologică. Deşi îngrozitoare, actele criminale de la Caracal nu reprezintă decât un episod din seria constantă de cruzimi inumane, de care este înţesată societatea românească. În cea mai mare parte a timpului, acest soi de cruzime stă parcă la pândă, ascunzându-se undeva la periferia conştiinţei noastre colective, ca o prezenţă ameninţătoare, care aşteaptă un moment să iasă din nou la lumină. Dar crima va ieşi la rampă iar şi iar, până când vom înţelege care-i sunt rădăcinile şi vom găsi mijloace pentru a le ţine în frâu. Însă astăzi, barbarii iconoclaşti tulbură viaţa socială constituită de aproape trei decenii pe fundamente democratice sub cuvânt că ei, nevăzători, ne-ar putea face să vedem adevărul lor. Şi este vorba de cei care lucrează în mass-media. Ei nu mai sunt simpli informatori, ci adevăraţi „romancieri ai răului”. Nu numai că ne informează despre ce s-a întâmplat la Caracal, ci adaugă părerea lor de romancieri rataţi, făcând din oasele găsite la locul faptei, din ochi şi alte părţi ale corpului uman adevărate personaje. Iată dar cum, prin intermediul presei, dobândim informaţii despre tot felul de fapte abominabile survenite în societate, dar, de parcă nu ar fi de ajuns, se mai şi speculează pe seama lor. Se intră atât de adânc în această cazuistică neagră, încât toate amănuntele aproape că nu ne mai impresionează. Şi acest lucru din cauza audienţei.
Prin urmare, odată cu dorinţa noastră pentru informaţii, presei – care serveşte drept cordon menit să hrănească mintea omenească – nu-i scapă nici cea mai măruntă frântură de ştire sau zvon. Vestea unei noi crime, unei noi răpiri de persoană ajunge înainte să apară lumina zilei. Media ne bombardează constant psihicul cu amănunte de care mai bine ne-ar lipsi. Indiferent dacă subiectul în chestiune se referă la o crimă, o răpire, un produs comercial, o poziţie politică, minţile noastre sunt ţintele uşoare, iar portofelele ziariştilor din ce în ce mai pline. Am impresia uneori că realizatorii emisiunilor de televiziune chiar doresc să se întâmple catastrofe în societate pentru a-şi mări audienţa. Iar dacă cunoştinţele competente în domeniul ştiinţelor exacte şi în unele specialităţi tehnice sunt în continuare rare, când vine vorba de domeniul psihologiei sau sociologiei majoritatea oamenilor se consideră îndreptăţiţi să emită judecăţi despre natura umană sau socială după ce au citit câteva articole de prin reviste de specialitate.
Dacă aceşti oameni urmăresc succesiunea interminabilă de emisiuni tip talk-show care se pretind demersuri de studiere a condiţiei umane, aceşti spectatori deja se cred adevăraţi specialişti în domeniu. Drept care, expresia lui Mircea Badea „trăim în România şi asta ne ocupă tot timpul” a devenit o adevărată axiomă sociologică. Iar diagnosticul „noaptea minţii” al lui Bogdan Chirieac este cu adevărat unul psihologic cu rang academic. În faţa unor asemenea expresii specialistul în domeniu nu mai poate avea nicio replică. În fond, fiecare avem o minte, indiferent ce o fi ea, fiecare ştim ce simţim şi ce trăim, cel puţin la fel de bine ca oricine altcineva.
Drept care, de ce nu aş face eu acest lucru. Este la fel ca în fotbal, toţi putem fi antrenori, pentru că toţi ne pricepem la fotbal, până şi Gheorghe Becali. Prin urmare, se poate observa că tendinţa de expunere publică a celor mai dureroase răni pe care le poate avea o fiinţă umană sau o societate omenească, traumele pe care le produc crima, incestul, abuzul sexual, tortura ritualică, depresia psihotică, tulburările de identitate, generează un mare rău minţii şi spiritului omenesc. Multor oameni astfel de fapte le răscolesc anumite nevroze ascunse, răni nevindecate, producându-le multă suferinţă. Cel mai mult vor suferi însă copiii. Mai ales că mass-media au ajuns să constituie noua pedagogie. Imaginea televizată l-a scos pe copil din lumea magică a copilăriei. El va fi captivul unor astfel de imagini. Drept care, cu cât îi urmărim mai mult pe aceşti romancieri ai răului, cu atât valorile morale vor dispărea mai repede din comunităţile noastre. Şi, în asemenea împrejurări, cu toţi vom cunoaşte nefericirea, pentru că atunci când în inimile noastre nu mai e loc pentru frumos, copiii sunt primii care vor suferi.
20 Comentarii
Anonim
Este NEDREPT si este PĂCAT ca acest „produs”/articol de mai sus/ să fie… „împovărat” de atâta ipocrită nonimplicare din partea iubitorilor/iubitoarelor de „thriller”-uri jurnalistice semnate de sociologul şi filosoful CALITĂȚII VIEȚII, Gheorghe Savu, chiar în interpretarea OMS , citez : „percepția indivizilor asupra situațiilor lor sociale , în contextul sistemului de valori culturale în care trăiesc şi în dependenta de propriile necesități, standarde şi aspirații” … (cumva, standardele Alex Cumpănaşu, „unchiul… ziarist” al Alexandrei din „cazul Caracal” …care, luat de apă, „s-a cocoțat pe valul maniei populare” şi …a produs… „mutația genetică” /”anti-metamorfoza”- drumul invers…”abiologic”( de la fluture la omidă/vierme – necunoscut în natură) !!?…
Anonim
Probabil, şi Gheorghe Savu …visează ca într-o zi insemnată cu „cruce roşie” în „Calendarul ortodox”, o voce de la Serviciul…112 să-i citească (şi lui) din partea celei care l-a părăsit nonşalantă/brusc, un text/mesaj/ pt. „Lumea de Apoi”/posteritate/postmodernitate/post adevăr în care să-şi… cerşească Mântuirea de multele-i păcate …de la Mântuitor/ (Cititor), precum Aurora Cornu, adorata iubită şi, atât de puțin timp, soție a Lui…de la Marea Literatură zămislită/zugrăvită de eternul îndrăgostit… de geniu, MARIN PREDA :
„Se poate spune că n-a avut noroc la femei, DINTR-UN MOTIV SAU ALTUL.(subl. ns.)
Marin era totuşi omul pe care o femeie visează să-l găsească.
Era de o inteligență fizică pe care FOARTE PUȚINI BĂRBATI o au (subl. ns.), era de o inteligență sufletească pe care FOARTE PUȚINI bărbați o au. Era un amant perfect, era un soț excesiv de delicat, însă eu le înțeleg şi pe cele mai rele dintre femeile lui.
ERA O PRESIUNE ENORMĂ SĂ STAI ÎN PREJMA LUI MARIN PREDA” . (Aurora Cornu – „Scrisori către Aurora”)
(Totuşi, câte diferente şi câte asemănări între cele 3trei soții ale lui Marin Prea : Aurora Cornu, Èta Vexler, Elena Miten) !
Probabil, cele mai potrivite/înțelepte răspunsuri în fața realității complexe/”complicate” ca acea a „cazului Caracal” şi reflectării lui/lor în mass-media româneşti ar fi cele pe care tot Marin Preda le-a scris/cuprins în „Cel mai iubit dintre pământeni” , dar şi în celelalte române (capodopere toate) :
„Când faci dragoste, moartea îşi ia tălpăşița”.
„Dispariția iubirii e ca o oglindă întoarsă, nu se mai vede nimic, te uiți zadarnic în ea. Gestul tău nu se mai reflectă, nu-i mai răspunde nimeni. Eşti singur”.
„Dacă dragoste nu e, nimic nu e”.
diogene
Asa este. Din pacate se poarta „tabloidizarea” presei. Asta aduce audiente record. Sa ne aducem doar aminte de Dan Diaconescu si sutele de episoade destinate elucidarii disparitiei Elodiei.
Daca esta este nivelul de educatie al majoritatii societatii nu trebuie sa ne mire si alte alegeri si preferinte care au facut ca sa ne conduca una ca Dancila, un personaj politic patetic care imi aduce aminte de Elena Ceausescu din ce in ce mai mult.
Boni
Unde mai sunt reportajele lui Geo Bogza…
Anonim
Cine mai scrie despre un strungar fruntaș?
Anonim
Este de neconceput ce se prezinta la tv in legătură cu caracalul. Mai nou se cearta Cumpanasu cu avocatul ala pe grămadă de oase.
Anonim
Niste șacali!
Anonim
Lăsând deoparte „pornirea” noastră pt. informația culturală (de calitate), trebuie să spunem că nu suntem de acord cu modul în care Gheorghe Savu „pune problema” …crimei …”abominabile” (de parcă există şi crime încărcate de sensibilitate artistică/estetică) !
Adică, ar vrea ziaristul de mai sus (Gh. S.) ca mass-media româneşti să „strâmbe din nas”si să se uite „în altă parte”, scârbită de ceea ce vede… în fața realității crunte a DESCOMPUNERII morale, politice şi chiar de sănătate (biologică/etiologică) a „lumii” din…România , care devine pe zi ce trece …”lume INTERLOPĂ”, în care nu mai deosebeşti cu claritate între „populație”/”turmă” şi ciobanii-„criminali” /autorități-de toate felurile şi de orice nivel/ ca într-o balada „Miorița-post-Revoluție -1989)” etc. ?!
Cumva, Gh. Savu exprimă „ordinul” unor stăpâni (ai săi ?!) de a „descuraja” şi compromite in orice chip şi pe cei câțiva (puțini !) din România(simplii cetățeni sau ziarişti „NEBUNI”!), care ,fiind „nebuni”, vor …”o țară ca afară”, în care Statul apără cetățeanul onest şi nu „lumea INTERLOPĂ”??!
Altfel, şi Gh. S. iubeşte marea literatură a unor „romancieri ai răului”, genii ale omenirii : Honorè de Balzac, Lev Tolstoi, Thomas Mann, Ernest Hemingway, Marin Preda etc. (ca să nu pomenim de Albert Camus, Franz Kafka, Herman Hesse ş.a.) care au fost şi mari „ziarişti” !
Anonim
Nu va dau dreptate, pentru ca dl Savu poate se refera la Romania tv care toată ziua buna ziua se refera la Caracal. De exemplu, ce căuta Dna Barata sa vorbească despre cele întâmplate la Caracal? E ea informata sau se vrea si ea sa se afle in treaba? La acest fel de execes se refera savu. Il apar pro domo. Buna ziua!
Anonim
Păi, de ce nu spui, domn’e , aşa ?! Doamna Barață (Marilena ?) era …”romanciera”?! Dar „răul” cine …era/este ? „Inițiatorul”/”inițial”-ul ? …Domnul Smeo/reanu , „continuatorul” şi cel care a țâță (si azi) „focul”…de sub butoi/ul …altui Gheorghe (Dincă) sau ,poate (mai greu de crezut !), domnul Neguț, titularul actual al…”afacerii private” Cz ?!
marin
Eu cred că mass media promovează ceea ce se vinde dar oamenii au posibilitatea să aleagă: ceea ce citesc, ceea ce urmăresc la TV, ceea ce comentează … E adevărat că 112 este un serviciu în slujba noastră, la fel ca instituțiile care au acționat la comandă, dar nu e cazul să mai acordăm atâta atenție cazului Caracal; ne răpește timpul și ne intoxică mintea!
Anonim
Câtă ipocrizie!…Mass-media au ilustrat cu date, dovezi, inclusiv imagini, „încrengătura” autorități (locale,…deocamdată !) – rețele de prostituție/crimă organizată în „Cazul Caracal”, dar …”cu trimiteri” în localități din toată România, şi spre autorități „centrale” Brusc, apare „Marin” care constată că după atâta „consum” s-a „intoxicat” cu…adevărul, ba s-a şi… „constipat” şi vrea „purgative” , chiar dacă e în pericol…”să facă pe el” şi, cu neruşinare (prostia e exclusă !), se afişează cu dictonul din antichitate :”naturalia , non turpia !” …În public !? …Noroc cu …”turcii”, care îl huiduie cu…”hai sictir” !!!
Anonim
🥳🥳🥳🥳
Anonim
Nu te mai faci bine…
Anonim
Fraiere, inflația de știri despre ce s-a întâmplat la Caracal va avea ca efect, paradoxal dar logic, nepăsarea noastră! Deci vremi informatii , nu reportaje. E o diferenta.
Anonim
Ti-e dor de vocabularul tău de…dude (de la …vălcea/Podu Viilor/Lunca… Mârghia) ?! …De aceea te trezeşti emițând onomatopee – crau, miau, bufff, ups, oac, frai – ere s.a. -singurele pe care le poți emite/scrie şi pe care le înțelegi tu, prin care dai …de ştire (clienților tăi) că lucrezi/produci (la)… un Mesaj/reportaj „către…țară & țărani” (precum cei din StudiOUL 4patru al TVR la Revoluția din ’89 , Caramitru & Dinescu!) !…
Anonim
Tra, la, la, treosc, pleosc…
Anonim
Scimbă şi tu…p (r)ostul !….
Anonim
Dar tu spui ca ești filozof marxist, deci ești obișnuit cu reportajele despre Ceaușescu. La ce sa ne așteptam?
Anonim
Cucoană, tu confunzi Şcolile filosofilor cu Postul de… „Miliție rurală” de peste drum de sediul/resortul tău…de vara…trecută !