Desigur că alegerile legislative la primul lor tur acaparau în decursul weekendului atenţia amatorilor de senzaţii tari. Finalele turneului de tenis de sâmbătă şi duminică au pus odată în plus turneul de la Rolland Garros pe primul plan la concurenţă cu politica.
Câştigătoarea turneului, letona Jelena Ostapenko, a făcut un salt de 35 de locuri în clasamentul WTA, cu aterizare pe locul 12. Câştigând cu brio Roland Garros, surprinzătoarea letonă şi-a asigurat locul 12 în clasamentul mondial. Ea este în faţa franţuzoaicei Kristina Mladenovic, sfert de finalistă la Porte d’Auteuil, de-acum pe locul 13 mondial, cel mai bun clasament din cariera sa. Dar mi-a făcut plăcere s-o urmăresc pe românca Simona Halep, noua deţinătoare a locului doi în clasamentul mondial. A ajuns în finala de la Roland Garros cu brio, după mai multe partide în care determinarea, dar mai ales ambiţia i-au permis să avanseze. După mai mulţi ani de aşteptare este o plăcere pentru iubitorii de tenis români (erau câţiva prin tribune) să vadă în fine o urmaşă a Virginiei Ruzici ridicând tricolorul nostru prin jocul ei.
În ciuda eliminării ei din primul tur de la Roland Garros, Angélique Kerber păstrează locul 1 în clasamentul mondial, înaintea Simonei Halep. Pliskova rămâne pe locul trei în faţa monumentului Serena Williams, care cade de pe podium. Elina Svitolina avansează cu un loc pentru a ocupa poziţia 5, cea mai bună performanţă a ei până acum. Trebuie să notăm de asemenea spectacularul progres al Carolinei Wozniacki (+5 locuri) care acum este instalată pe locul 7 după sfertul de finală de la Roland Garros. Reversul medaliei, Garbine Muguruza, deţinătoarea titlului de la Paris, eliminată în optimi de finală, pierde 10 locuri.
Dar trebuie să spunem că meciurile feminine au avut loc sub infiltrările finalei masculine. Victoria lui Raphael Nadal, asupra elveţianului Wavrinka, a 10-a în acest turneu, a fost o splendidă demonstraţie de talent sportiv.
ALEX HOROVEANU