În prezentarea lucrării monografice „Comuna Rociu, judeţul Argeş – File de cronică”, primarul Aurel Bălăşoiu, prin ceea ce a scris, arată clar şi cuprinzător preţuirea pe care o poartă satului românesc: „Pentru că lumea este în permanentă schimbare, mai nou şi globalizare, transmit generaţiilor viitoare să nu uite că argumentul istoric este singurul mijloc prin care se poate întemeia cu adevărat trainic dragostea nestrămutată pentru glia strămoşească dătătoare şi ocrotitoare de viaţă. Oriunde vă veţi afla, nu uitaţi că satul natal este un altar unde îngenunchem cu lacrimi”.
Aşezare şi scurt istoric
Comuna Rociu este situată în zona sud-estică a judeţului Argeş, la 24 km de municipiul Piteşti, ocupând o suprafaţă de 79 km pătraţi. Cele mai vechi urme de existenţă umană pe teritoriul localitaţii datează din perioada bronzului, descoperite pe raza satului Şerbăneşti. Satul este atestat documentar iniţial în hrisovul emis de cancelaria domnească a lui Petre cel Tânăr, la 12 iunie 1564.
Suprafaţa totală de 8500 ha este structurată astfel: teren arabil (95%), păşune, vii, livezi şi pepiniere pomicole, teren forestier, ape, bălţi, pietrişuri, nisipuri, ravene şi râpe.
Comuna se află în partea central-sudică a judeţului, pe malurile râului Dâmbovnic. Este traversată de şoseaua judeţeană DJ503, care duce spre nord la Oarja şi Căteasca. La nord de Rociu, acest drum se intersectează cu şoseaua judeţeană DJ703B, care duce spre nord-est la Căteasca (unde are nod cu autostrada A1) şi Leordeni (unde se termină în DN7); spre sud-vest – la Costeşti (unde se intersectează cu DN65A), Lunca Corbului (unde se intersectează cu DN65), apoi în judeţul Olt la Bărăşti şi mai departe înapoi în judeţul Argeş la Vedea (unde se intersectează cu DN67B), Uda şi Morăreşti. Acest drum se intersectează, la rândul său, la Şerbăneşti, cu şoseaua judeţeană DJ659, care duce spre nord la Suseni, Bradu şi Piteşti (unde se termină în DN65); spre sud – la Negraşi, Mozăceni, Slobozia, Ştefan cel Mare, mai departe în judeţul Dâmboviţa la Şelaru.
Comuna, cu o populaţie de 2650 de locuitori, este constituită din patru sate: Rociu (reşedinţa comunei), Gliganu de Jos, Gliganu de Sus şi Serbăneşti. Dezvoltarea edilitar-gospodărească este relevantă prin existenţa a 1669 locuinţe, din care 17 proprietatea statului, suprafaţa locuibilă înregistrând 49.000 mp.
Monumente istorice
Două obiective din comuna Rociu sunt incluse în lista monumentelor istorice din judeţul Argeş ca monumente de interes local. Unul este un sit arheologic ce cuprinde urmele unei aşezări din epoca bronzului timpuriu, atribuită culturii Glina şi găsită undeva între satele Rociu şi Şerbăneşti. Altul este monumentul istoric de arhitectură reprezentat de biserica „Adormirea Maicii Domnului” (1910) din satul Şerbăneşti.
Spiritualitatea şi tradiţiile
La Rociu, spiritualitatea este strâns legată cu tradiţiile, primarul Aurel Bălăşoiu fiind implicat direct în tot ceea ce are legătură cu aceste aspecte. În acest sens, primarul este membru al grupului vocal preoţesc „Valea Dâmbovnicului”, alături de opt preoţi din comună, iar în ceea ce priveşte păstrarea tradiţiilor, Aurel Bălăşoiu supraveghează atent şi sprijină întotdeauna grupul vocal „Floare de câmpie” condus de prof. Elisabeta Zamfirache Predescu şi prof. Ioana Neagoe şi alcătuit din cadre didactice şi salariaţii aparatului primăriei. De aceeaşi atenţie are parte şi grupul vocal de copii „Floricică de câmp” al Şcolii „Gheorghe Mocanu” – Şerbăneşti, condus de prof. Ioana Neagoe şi prof. Maria Badea, grup format din 15 copii care încearcă să ducă mai departe tradiţiile satului de la Rociu.
Pe raza comunei sunt cinci biserici ortodoxe, una chiar nouă, „piesa de rezistenţă” fiind biserica parohială Şerbăneştii de Jos, care este şi monument istoric.
Şi nu în ultimul rând, la loc de cinste la Rociu sunt unităţile de învăţământ, toate reabilitate şi ultra moderne, care sunt un exemplu pentru cum ar trebui să arate toate şcolile din mediul rural. Şi nu numai…
Proiecte în derulare
Faptul că la Rociu în administraţie sunt oameni pricepuţi şi interesaţi îl reprezintă proiectele de investiţii în derulare, realizate atât cu bani proprii, cât şi cu bani europeni şi de la Guvern, prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR).
– Canalizare şi epurarea apelor uzate menajere la Şerbăneşti şi Gliganu de Sus pe o lungime de 18 km prin PNDR – faza de licitaţie;
– Grădiniţă cu 3 grupe la Şerbăneşti prin PNDR – faza licitaţie + execuţie;
– Pod peste pârâul Mozac – 12 m lungime. Face legătura între Rociu şi Răteşti, cu ieşire la autostrada A1-km 94. Proiectul este contractat prin PNDR şi se află în faza de execuţie, iar finalizarea va avea loc în maxim 6 luni;
– Asfaltarea a două drumuri comunale, unul pe strada Răduleşti – Gliganu de Sus (680 m), în faza de execuţie, şi altul pe strada Coşărăilor – Şerbăneşti (1,1 km), în fază de licitaţie din bani proprii;
– Asfaltarea DC104 Rociu – Furduieşti pe o lungime de 2,7 km prin PNDR.
Puncte tari
– Drumurile din comună – 35 km DJ asfaltaţi, 50 km DC asfaltaţi (60%);
– Reţea apă (100%);
– Electrificare (100%);
– Canalizare;
– Suprafeţe agricole exploatate la maxim – s-au înfiinţat societăţi comerciale, PFA-uri, II-uri care au accesat fonduri europene şi s-au dotat cu utilaje agricole moderne;
– Creşterea animalor;
– Creşterea albinelor.
Puncte slabe
– Şomajul (dar la un nivel scăzut).
Oportunităţi
– Tot ce are legătură cu agricultura: culturi agricole, plante şi creşterea animalelor;
– Agrement, prin numărul ridicat al lacurilor de pescuit.
Evenimente locale
– Zilele comunei Rociu – 1-15septembrie;
– Târgul Săptămânal în fiecare zi de marţi;
– Sărbătorirea anuală a zilei de 1 Decembrie;
– Sărbătorirea zilei de 24 Ianuarie;
– Festivităţi şcolare prilejuite de deschiderea şi închiderea anului şcolar;
– Festivităţile de 8 Martie;
– Festivităţile de 23 aprilie – Ziua Şcolii „Gheorghe Mocanu” Şerbăneşti;
– Festivităţile de 21 mai – Sfinţii Constantin şi Elena.
Pentru acest an, primarul Aurel Bălăşoiu are în proiect ca la data de 23 aprilie, în zi de mare sărbătoare, la Rociu să fie aprinsă „Flacăra Centenarului Unirii”.
Mesaj către parlamentarii de Argeş
Întrebat despre legătura dintre administraţie şi politică, dar şi despre sprijinul primit din partea parlamentarilor de Argeş, primarul Aurel Bălăşoiu a zâmbit puţin sarcastic şi a avut următoarea replică: „Treaba stă cam aşa… sunt trei feluri de oameni, politicieni, unii dintre ei parlamentari sau mari şefi prin ministere şi instituţii importante – ai lor, ai noştri şi cei ce urmează să vină! Politica merge în paralel cu administraţia, iar electoratul are timp de sancţionare o dată la 4 ani. Dacă nu te ţii de promisiuni…! Asta este valabil pentru cei din administraţia locală. Celor din administraţia judeţeană şi din forul legislativ le-aş sugera să se aplece cu mai mare atenţie către electoratul de la sate şi comune, să-i sprijine legislativ în ceea ce priveşte proiectele şi nevoile lor. Să nu piardă din vedere că aceştia sunt baza celor care sunt trimişi să ne conducă… Şi nu va mai merge mult timp să ne vedem doar o dată la patru ani!”
4 Comentarii
Dan
Este o comuna linistita cu un drum foarte bun.Din pacate vad tot mai putina lume.Populatia ca peste tot este imbatranita.Aici ar trebui un proiect pentru reimpadurire.Ar aduce un mare plus comunei.In rest ca peste tot oameni din ce in ce mai saraci,mai obositi ,mai suparati ,cazuti pe ganduri ,pesimisti.O zi frumoasa!
Irish
Nimic bun in comuna asta pana acum numai de rau se stie asta de mai de mult timp
Anonim
sa fim optimisti,o vorba veche romaneasca spune asa: astazi plangi si te framanti ,maine sigur ai sa canti! fiti optimisti !
Anonim
Optimuism Mai bine -))))