- Tânărul înotător piteştean a avut o evoluţie peste aşteptări la Olimpiada de la Rio
Înotătorul piteştean Robert Glinţă a ocupat locul opt în finala probei de 100 metri spate din cadrul Jocurilor Olimpice de la Rio de Janeiro. El a evoluat marţi dimineaţă în finală şi a terminat cu timpul de 53,50, pe locul 8. Medalia de aur a fost cucerită de americanul Ryan Murphy cu timpul de 51,97. Podiumul a fost întregit de chinezul Xu Jiayu, cu timpul 52,31, pe locul trei sosind un american, David Plummer, care a înregistrat 52,40.
Mândri de el
După finala probei de 100 m spate, pe pagina de facebook a mamei sportivului au curs mesajele de încurajare. „Felicitări, Robert! Între cei mai buni opt din lume – extraordinară performanţă!” sau „De 8 ori FELICITĂRI, Robert! Baftă multă în continuare!”, au scris prietenii virtuali ai Irinei Glinţă, femeia căreia i-a stat pentru câteva secunde inima în piept de emoţie. Imediat după terminarea cursei, cea care l-a adus pe lume în urmă cu 19 ani pe cel supranumit pe bună dreptate copilul teribil al înotului românesc şi-a felicitat cu mândrie fiul. Cuvinte sincere de mulţumire a avut şi la adresa celui care-i pregăteşte odrasla: „Felicitări, Robert! Felicitări, d-le prof. Adrian Gherghel! Sănătate deplină şi mult succes în continuare!”.
Cu sufletul la gură şi cu pumnii strânşi a stat în faţa televizorului pentru a-i urmări evoluţiile la olimpiadă şi primul său antrenor, Viorel Ciobanu:
„Am urmărit în fiecare dimineaţă cu sufletul la gură evoluţia lui Robert şi sunt mai mult decât mândru. În ultimul act al competiţiei a fost mai lent, în rest, jos pălăria. Este o onoare pentru acest judeţ că are un sportiv care la 19 ani s-a autodepăşit”.
Robert Glinţă este una dintre puţinele speranţe ale unui sport care, în România, trăieşte din amintiri. Născut la Piteşti, Robert Glinţă s-a transferat în 2015 la CS Universitatea Cluj, fiind multiplu camion naţional, precum şi deţinătorul titlului mondial şi al recordului probei de 100 m spate (juniori).
Cel mai bun sportiv
Chiar dacă în prezent este la un alt club, nu trebuie uitat faptul că Robert s-a format şi lansat în sportul de performanţă de la CSM Piteşti, acolo unde a fost legitimat până nu demult. Glinţă l-a avut ca antrenor la Piteşti pe Viorel Ciobanu.
Din această toamnă, cel mai valoros înotător român la ora actuală, piteşteanul Robert Glinţă, este legitimat cu acte în regulă la Universitatea Cluj-Napoca, nemaiavând nicio tangenţă cu gruparea unde s-a format. Conform regulamentului Federaţiei Române de Nataţie, un sportiv, atunci când trece la seniorat, poate opta pentru orice club doreşte, fără a mai avea nevoie de acceptul grupării unde este legitimat. Robert Glinţă se va pregăti în continuare la Baia Mare, cu antrenorul Adrian Gherghel.
Primul sport a fost karate
Robert şi-a început viaţa de sportiv practicând karate, datorită faptului că tatăl său, antrenor de karate, voia să-l iniţieze în acest sport. În urma unui incident la mare, unde era să se înece, tatăl său a decis să-l ducă la înot. La numai nouă ani s-a apucat de înot, doar ca să înveţe să înoate. Însă după trei ani, alături de antrenorul Viorel Ciobanu, cel care l-a remarcat, a câştigat prima sa medalie de bronz la Bacău, la proba 50 de metri fluture, iar de aici a fost doar un pas până când sportivul a bătut peste 40 de recorduri naţionale la categoria sa de vârstă.
În 2013, tânărul obţinea bronzul la FOTE (Festivalul Olimpic al Tineretului European), în proba de 100 de metri spate.
În finala de la Rio
Performanţa reuşită la Singapore, unde Robert a câştigat proba de 100 metri spate cu timpul de 54,30 s, devenind primul campion mondial de juniori, i-a rezervat acestuia un loc la Jocurile Olimpice de la Rio. La doar 19 ani, tânărul piteştean a reuşit cea mai mare performanţă din cariera sa, calificându-se în finala probei de 100 metri spate din cadrul Jocurilor Olimpice de la Rio. Este, indiscutabil, cel mai important concurs al carierei sale. Robert a ocupat poziţia patru din seria doi cu timpul de 53,34 în cea de a doua semifinală.
În prima semifinală, Glinţă s-a clasat pe locul II în seria sa, cu timpul de 53,51 secunde, foarte aproape de recordul personal, la doar 8 sutimi de secundă de 53,43.
Nemulţumit de condiţii
Imediat după încheierea finalei, înotătorul piteştean şi-a manifestat nemulţumirea, implicită, în raport cu condiţiile de pregătire de care are parte acasă, spunând: „Când îi văd pe americani cum se recuperează, îmi vine să-mi plâng de milă“.
Bogdan DUMITRU