- „Centralul” din Braşov are la activ o sumedenie de meciuri făcute praf, prin mai toate eşaloanele pe unde a arbitrat
Prestaţia sub orice critică a arbitrului de centru Robert Dumitru, din Braşov, de la meciul CS Mioveni – UTA Bătrâna Doamnă nu e ceva nou pentru acest fluieraş. Arhivele ziarelor de sport, dar şi ale mass-media locale de prin ţară, din oraşele pe unde acest arbitru a împărţit, să zicem aşa, dreptatea pe teren, sunt pline de articole care îl incriminează. Dăm doar câteva exemple în acest sens: în martie 2010, la jocul de liga a doua dintre Petrolul Ploieşti şi Farul Constanţa (încheiat cu scorul de 1-1), centralul braşovean a fost acuzat dur de tabăra gazdă pentru neacordarea a două lovituri de la 11 metri şi pentru neeliminarea unui jucător constănţean. La doi ani distanţă, după alte câteva meciuri în care a arbitrat dezastruos, şeful arbitrilor de la acea vreme, fostul mare arbitru Ion Crăciunescu, a decis să îl excludă din arbitraj pe Robert Dumitru. Picătura care a umplut paharul a fost un meci Universitatea Cluj-Napoca – Astra Ploieşti, în care arbitrul a refuzat să îl elimine pe fundaşul oaspeţilor Ricardo, deşi acesta comisese un fault aproape ortopedic, chiar sub nasul „centralului”.
„Prietenul” Stelei…
Excluderea a durat puţin: Ion Crăciunescu a părăsit şefia arbitrajului românesc, iar Dumitru a revenit pe teren. Cinci ani mai târziu, pe vremea când arbitrul Dumitru obţinuse deja ecusonul FIFA – zice-se, graţie mai mult pilelor pe care le avea atunci la Comisia Centrală a Arbitrilor şi mai puţin meritelor proprii – cavalerul fluierului i-a scos din minţi pe suporterii şi oficialii echipei Steaua (FCSB), ca urmare a manierei în care arbitrase jocul Steaua – Oţelul Galaţi (scor 1-2, meci jucat pe Arena Naţională din Capitală). Specialiştii în arbitraj au spus atunci că arbitrul Dumitru a greşit grav neacordând Stelei două lovituri de la 11 metri evidente pentru orice privitor şi permiţând gălăţenilor să înscrie un gol dintr-o poziţie flagrantă de ofsaid. „E inexplicabil, e un mod (de a arbitra – n.r.) pe care nu l-am văzut niciodată… O asemenea manieră de arbitraj este intolerabilă, este inexplicabilă şi nu cred că poate fi rezultatul unei forme slabe a arbitrului”, spunea după meci oficialul stelist Valeriu Argăseală, el însuşi fost arbitru prim-divizionar. După ce a făcut praf acest joc, Dumitru a fost trimis să fluiere prin ligile a 2-a şi a 3-a, după care, peste câteva etape, s-a reîntors să arbitreze în prima ligă. Mai curat, mai parfumat, ca şi cum nimic nu s-ar fi întâmplat.
…al lui CSU Craiova…
Steliştii îşi amintesc şi cum acelaşi Dumitru le-a eliminat doi jucători care săriseră să-l apere pe coechipierul lor, George Galamaz, atacat de un spectator huligan pătruns pe teren la un meci al Stelei cu Petrolul, la Ploieşti, în 2011. A fost unica reacţie a arbitrului, înainte de a opri meciul respectiv. Un alt meci antologic făcut praf de arbitrul Dumitru a avut loc în august anul trecut, atunci când, cu el la centru, ACS Poli Timişoara învingea acasă cu 3-2 pe CSU Craiova. N-o să detaliem aici maniera în care bănăţenii au fost împinşi de la spate înspre victorie de fluierul celui care i-a măcelărit şi pe cei de la Mioveni. Redăm doar titlul unui articol apărut în presa doljeană după acel meci: „Cum i-am permis lui Robert Dumitru să ne fure?”
…al Viitorului şi al lui Dinamo
În 2011, liderul la zi al campionatului, Dinamo Bucureşti, pierdea cu 3-1 la Vaslui un meci în care arbitrajul lui Robert Dumitru a fost catastrofal, dar numai în favoarea gazdelor, facându-l aproape să plângă pe antrenorul dinamovist Liviu Ciubotariu. Ca să nu rămână, totuşi, dator „câinilor”, despre acelaşi arbitru Dumitru, care condusese la centru jocul Viitorul Constanţa – Dinamo (scor 1-1), ziarul local „Telegraf” titra cam aşa: „FC Viitorul, tocată de arbitru în meciul cu Dinamo”.
În condiţiile acestea, nu e deloc de mirare felul în care Robert Dumitru a scos-o pe UTA Bătrâna Doamnă învingătoare în meciul de la Mioveni. De mirare e, însă, cum de acest domn, exclus cândva din arbitraj, continuă să „fluiere”. Noroc că peste doi ani, va face împlini 45 de ani şi, volens-nolens, îi va face pe microbişti fericiţi, deoarece va trebui să se retragă din arbitraj.
Sorin SIMION