Dacă întrebi un om obișnuit – un om onorabil ce duce greul țării – care este problema anului, el îți va răspunde că pandemia Coronavirus care i-a răvășit viața – de la locul de muncă, la relațiile interpersonale, la sănătate și la perspectiva ce poate fi stăpânită doar relativ. Dacă întrebi un politician – și, mai ales, unul cu funcție în partid – atunci el îți va răspunde fără ocoliș: alegerile. De fapt, dacă există un reproș justificat față de Guvern, apoi acela este întârzierea cu care am acționat la începutul pandemiei, socotind că alegerile sunt mai importante.
Dualismul acesta comportamental s-a văzut. Campania anti-Covid a trecut, firesc, campania electorală pe planul al doilea, dar aerul politic n-avea să fie curat, ci cu declarații și poziții de păuni înfoiați de ținta jocului politic. Amânate, deci, din cauza pandemiei, alegerile locale își găsesc, în sfârșit, data: campania poate începe pe 28 august, ca pe 26 septembrie să se aleagă grâul din neghină. Cred însă că președintele s-a grăbit. Nu s-a… consultat cu Covidul care face ravagii! Se spune, pe drept cuvânt, că cine are puterea locală – adică un număr mare de primari și consilieri – are, de fapt, puterea. Așa este!
Coabitarea Guvern Orban – parlament preponderent de stânga a arătat că nu-i de… nasul politicii românești! Coabitări au mai fost în Europa (mai ales în cele două septenate ale lui Mitterrand) – căci la ea ne raportăm – dar diferențele ideologice n-au primat în fața interesului național! La noi nu prea merge: „guvernul meu” (expresie prezidențială) s-a lovit adesea de un parlament care, dacă nu i-a pus bețe în roate, ca răzbunare, l-a contestat, l-a corijat, l-a și întârziat, instituția prezidențială intervenind adesea și peste fișa postului cu adevărate declarații de război la adresa PSD.
Așadar, după gâlceava care a determinat o amplă dezbatere și regrupări pe scena politică, pe tema votului într-un tur sau în două tururi, iată că votul va fi într-un singur tur. Ca și în confruntările de partid, fiecare a afirmat că-i mai bine ca el. Oricum ar da pe teren, câștigător net al votului într-n singur tur este UDMR, asociație-partid care, în ultima vreme, are o oarecare vizibilitate și în… Argeș! Alegerile europarlamentare au fost un fel de hârtie de turnesol: scena politică nu mai este cea de acum câteva decenii. Câștigător, în general, în Argeș, PSD se află în fața unui nou examen. Și, când afirm aceasta, nu mă refer la eveniment, ci la circumstanțele acestuia.
Se poate spune astăzi, înaintea scrutinului cu mult timp, că voturile nu mai sunt atât de… tradițional sigure! Este de cântărit, de către alegători, între un PSD, deloc triumfalist, ci, mai degrabă, cu probleme de imagine, și Opoziție, din rândul căreia PNL și, se pare, USR vor avea un cuvânt de spus. Opoziție, totuși, în criză identitară. Ideea că, la locale, învinge omul în primul rând și nu partidul cred că va funcționa. De văzut însă dacă toate comunitățile vor confirma oameni harnici sau se vor lăsa manipulate de lupta de partid.
Miza o reprezintă nu numai Piteștiul, tradițional pesedist, ci și celelalte orașe. Cât privește comunele, aici s-a schimbat – dacă ați observat – chimismul politic. Dilema omul sau partidul, în condițiile acestui an frustrant, se va juca în campanie. O campanie cu mască (nu?), cu distanțare socială. În stare de alertă? Aici e aici! Mitinguri sau manifestări tolerate de Covid-19, în anumite condiții? Răspunsul la întrebare va atârna greu. De ce?
În condițiile acestor zile, când virusul face victime numeroase, se accentuează comportamentul responsabil și justețea măsurilor guvernamentale. Doar n-o să cred că alegerile vor face ca virusul să dispară (?!?), ca să facă loc mitingurilor! Deocamdată, premierul Orban i-a „înarmat” pe prefecți, spunându-le parola: „Concentrare, mobilizare, responsabilizare”. S-a referit la riscul epidemiologic, dar, în subtext, poate fi și… riscul politic!