PSD, la momentul reconstrucţiei… Aceasta a fost ideea emisiunii „Subiect de presă” realizată ieri la Antena 1 Piteşti de Cristina Munteanu şi Mihai Golescu, invitat fiind consilierul judeţean Dorin Mărăşoiu, vicepreşedinte al PSD Argeş, care a ocupat un timp şi funcţia de vicepreşedinte al Consiliului Judeţean.
Evaluare periodică
Întrebat cum se vede Bucureştiul de la Piteşti şi dacă decizia de a-şi da jos propriul guvern printr-o moţiune de cenzură a fost sănătoasă, Dorin Mărăşoiu a precizat că astfel de situaţii s-au mai înregistrat şi în alte state europene şi că este o procedură democratică, pe care nu au inventat-o românii. „Motivele demiterii guvernului urmează a fi analizate, principala cauză fiind neîndeplinirea obiectivelor stabilite etapizat prin programul de guvernare. Populaţia nu are motive de îngrijorare şi să aibă încredere că ce am promis vom realiza. Fireşte, la anumite perioade de timp se vor face noi evaluări a activităţii depuse în ministere, iar miniştrii care nu performează vor suporta repercusiuni. Fără discuţie că principalul obiectiv al noului Executiv este implementarea programului de guvernare, aşa cum a fost elaborat pentru că este şi în folosul ţării, şi al cetăţenilor ei”, spunea Dorin Mărăşoiu.
Gest de demnitate politică
Realizatorii emisiunii au fost curioşi să afle de ce în noul Cabinet Tudose nu se mai regăseşte niciun argeşean, deşi Şerban Valeca, preşedinte al PSD Argeş, ocupase portofoliul Ministerului Cercetării şi Inovării. „În opinia mea, Şerban Valeca a luat o decizie corectă. Într-o perioadă când unii se agaţă de scaune, Valeca îşi putea păstra funcţia (lui i se datorează paşi importanţi făcuţi în domeniul cercetării şi inovării, crearea de oportunităţi pentru tineri pasionaţi de cercetare etc), dar a preferat să se dea deoparte, făcând un gest de mare demnitate politică, ceea ce în ziua de azi nu se prea întâlneşte. Eu sper să avem oameni din Argeş nominalizaţi pe funcţii de decizie şi execuţie din eşaloanele doi şi trei ale ministerelor, foarte importante de altfel, care pot sprijini administraţia judeţeană mai ales în perspectiva demarării în perioada imediat următoare a Programului Naţional de Dezvoltare Locală”, a continuat vicepreşedintele Mărăşoiu.
Suspiciuni
Referitor la suspiciunile vehiculate în spaţiul public privind posibile legături ale premierului Mihai Tudose cu serviciile secrete, Dorin Mărăşoiu a fost cât se poate de tranşant: „În România a devenit un obicei de a comenta orice numire pe tot felul de criterii. Este o atitudine păguboasă. Una e că premierul ar fi trebuit să susţină, dar n-a făcut-o, cursuri la Academia de Informaţii, alta să aibă legături cu serviciile secrete. Cred că împingem lucrurile prea departe şi cel mai bine ar fi să lăsăm premierul să lucreze împreună cu noul Cabinet, să-i dăm credit, să vedem ce poate şi ce e-n stare să realizeze din programul de guvernare şi abia apoi să tragem unele concluzii. Prin acest program partidul a luat unele măsuri foarte bune, dar din cauza vacarmului mediatic iscat de numiri, crize, demiteri etc, acestea au trecut neobservate, dar important este că populaţia a beneficiat de ele”, a afirmat Mărăşoiu.
Orientare către mediul privat
În opinia lui Dorin Mărăşoiu mai e mult de lucru în ceea ce priveşte mediul de afaceri, care la această dată e presat din toate părţile. „Trebuie mai întâi să vedem ce şi cât producem, pentru a putea vorbi despre dezvoltarea economică a ţării. De aceea cred că este esenţial ca politicile economice să se orienteze către mediul privat, principal motor al economiei, pentru a sprijini dezvoltarea capitalului românesc. Mediul privat nu trebuie sufocat, aşa cum din păcate se întâmplă azi, ci trebuie lăsat să respire, să i se acorde anumite facilităţi prin care să se poată dezvolta astfel încât să creeze noi locuri de muncă, să-şi poată spori contribuţia la bugetul de stat la PIB”, declara vicepreşedintele social-democraţilor argeşeni.
„Bună întrebare”
„Domnule Mărăşoiu, chiar nu găsea partidul alt premier?”, a întrebat brusc Mihai Golescu. Uşor surprins, Dorin Mărăşoiu mai întâi a râs, după care a răspuns: „E o întrebare bună, dar cred că nu eu trebuie să dau răspunsul. Totuşi, contez pe experienţa premierului, mai ales că a fost preşedinte al Consiliului Judeţean Brăila, perioadă în care a acumulat experienţă administrativă. În politică, cel mai bun barometru este timpul. De aia ziceam că mai întâi să lăsăm guvernul să lucreze şi abia apoi să evaluăm rezultatele. Trebuie s-o spunem că în Argeş nu stăm foarte bine din punct de vedere economic, că riscăm să ajungem un judeţ monoindustrial, că depindem foarte mult de Dacia şi de sectoarele pe orizontală din industria auto. De aceea, aşa cum spuneam, trebuie elaborate politici economice sănătoase împreună cu mediul privat, din care să rezulte diversitate de activităţi productive, nu doar de consum. Am convingerea că proiectul premierului Tudose de înfiinţare a Fondului Suveran de Dezvoltare şi Investiţii, care a rămas blocat, ca şi alte iniţiative, prin sertarele Guvernului Grindeanu, este extrem de important şi necesar. Când spun asta am în vedere faptul că printr-un astfel de fond Polonia a reuşit să atragă fonduri europene impresionante. Trebuie să recunoaştem deschis că la capitolul absorbţie de fonduri europene suntem încă deficitari şi mai avem foarte mult de lucru în această direcţie”, afirma cu toată responsabilitatea Dorin Mărăşoiu.
Val. NICOLAU