Semnalul de alarmă a fost tras încă de acum câţiva ani, când, la începutul lui 2013, mai multe organizaţii din domeniul sănătăţii în frunte cu asociaţia federală a medicilor particulari din Germania a cerut guvernului să ia măsuri rapide pentru a stopa lipsa de medicamente cu care se confruntă sistemul sanitar.
Mesajul a fost recepţionat, guvernul a promis prin vocea ministrului sănătăţii o analiză pe măsură, dar nimic nu s-a întâmplat. Autorităţile au fost trezite la realitate abia în primăvara anului 2017 de un scandal naţional, declanşat de blocajele de livrare pentru anestezicul Remifentanil.
Consecinţele au fost grave, clinicile au fost obligate să amâne operaţii, pacienţii erau îngrijoraţi, iar cei care semnalaseră în trecut posibila criză au fost luaţi în seamă. S-au creat centre de analiză la nivel local şi naţional, iar rezultatul a fost adoptarea legii pentru o mai mare siguranţă în furnizarea de produse farmaceutice (GSAV).
Acest act normativ, intrat în vigoare, reglementează riguros normele de calitate ce trebuie îndeplinite pentru comercializarea medicamentelor, mai ales în contextul global actual în care mai mult de 10% din medicamente sunt contrafăcute, dar nu şi cantitativ. Astfel problema creşterii deficitului de medicamente rămâne de actualitate. Numărul de blocaje de livrare raportate pentru produsele farmaceutice creşte continuu, atingând cel mai înalt nivel în luna iulie 2019, când au fost semnalate peste 200 de cazuri în ţară, iar impactul lipsei unor medicamente importante asupra îngrijirii pacienţilor devine tot mai problematic.
Cele mai frecvente cauze ale blocajelor de aprovizionare sunt defectele de calitate ale medicamentelor cauzate în principal de presiunea preţurilor de pe piaţa farmaceutică, capacitatea de producţie insuficientă, întârzierile de producţie şi de livrare a materiilor prime sau încetarea bruscă a producţiei de către companii. Toate aceste cauze nu pot fi însă soluţionate prin măsuri legislative şi astfel singura soluţie propusă de medici, de asigurările de sănătate, de producătorii din domeniu şi de factorii de decizie politică este crearea unei rezerve naţionale de medicamente pentru a asigura aprovizionarea populaţiei în orice moment.