În urmă cu peste o jumătate de veac, Liceul Tehnologic „Dacia” Piteşti se numea Liceul Industrial pentru Construcţii de Maşini (abreviat, LICM), iar primele promoţii de absolvenţi au aprins, vineri, scânteia regăsirii după 51 de ani. Momentul festiv a avut loc în sala de sport a unităţii de învăţământ, culminând cu predarea cheii aniversare generaţiei actuale de elevi şi cu dezvelirea plăcii care aminteşte de acest eveniment.
„LICM 50 + 1”
Aflaţi la vârsta pensionării, dar entuziaşti ca la 19 ani şi dornici să depene amintiri de pe băncile şcolii, aproximativ 300 de absolvenţi care au urmat LICM între anii 1967-1990, devenind între timp ingineri, subingineri, tehnicieni, proiectanţi, mecanici, electronişti etc., au însufleţit evenimentul „LICM 50 + 1”, dând la unison ceasul timpului înapoi.
Liceenii cu diplomă de absolvire a LICM erau „vânaţi” de platformele industriale din Argeş, Braşov şi Bucureşti. După absolvirea liceului, unii elevi au dat strungul pe catedră. Sau au îmbrăţişat cariera militară. Ori au cotit-o spre administraţia locală, precum actualii primari Dumitru Voicu (Miceşti), Eugeniu Pătru (Pietroşani), Nicolae Barbu (Valea Iaşului) şi Lucian Cioran (fost edil-şef la Mozăceni).
Absolvenţi cu ghiocei la tâmple
Gălăgioşi, ca în prima zi de şcoală, colegii revederii au fructificat orele petrecute laolaltă strângându-şi mâinile cu bucurie, schimbând numere de telefon, glumind, stând la poveşti. Liniştea s-a aşternut în sală abia atunci când profesorul de sport Iuliu Nicolescu, devenit preot, a rostit rugăciunea „Tatăl nostru”. Reuniunea a fost organizată de Asociaţia absolvenţilor LICM Piteşti, al cărui preşedinte este Lucian Tudose.
De la prezidiul întrunirii s-au adresat mulţimii foşti dascăli ai liceului (directorul Sergiu Cojocaru, profesoara Margareta Ştefănescu, profesorul Iuliu Nicolescu), foşti elevi (Lucian Tudose, Alexandru Dumitrache, Florin Ivan, Angela Lămbescu), Cristina Mihai, actuala directoare, Mihaela Crişan, inspector şcolar general adjunct ş.a.
Absolvenţii cu ghiocei la tâmple le-au adus un prinos de recunoştinţă profesorilor şi maiştrilor instructori care i-au format, motivându-i să înveţe carte şi meserie (Nicolae Sălan, Valeriu Dobrinescu, Matei Ion, Lucia Oţeleanu, Mihail Ilovici, Ilie Nicolae, Dumitru Ştirbu, „tata” Burcea ş.a.). Pentru cei reuniţi în Ceruri (dascăli şi colegi de clasă) a fost păstrat un minut de reculegere.
„Raliul” valorilor
„Sunt mândru că la LICM am făcut carte ca la carte şi că tot aici am învăţat să mă port în viaţă ca la raliul auto. Demnitatea, respectul pentru muncă, dragostea pentru lucrul bine făcut şi temeinic, spiritul fair-play – acestea sunt doar o parte dintre valorile cultivate de dascălii acestui liceu”, a apreciat Lucian Tudose.
„Îi privesc cu emoţie pe participanţii la această întâlnire şi constat că de-a lungul anilor în cadrul acestui liceu de tradiţie s-au pregătit oameni de valoare intelectuală şi profesională, deveniţi stâlpi ai societăţii. Absolvenţii LICM, cărora le mulţumesc pentru prezenţă, reprezintă un model pentru actualii elevi, iar azi (n.n., vineri, 25 mai) primim cu bucurie, de la dumnealor, cheia succesului”, a spus Cristina Mihai, actuala directoare a liceului.
Cheia succesului
În mod simbolic, seniorii (absolvenţii LICM) le-au înmânat urmaşilor (actualei generaţii de elevi) cheia aniversară. Martorii revederii „LICM 50 + 1” au primit drept suvenir medalii jubiliare şi diplome de participare. Memoria clipei este păstrată şi printr-o placă dezvelită în cadrul evenimentului. Şi-au adus contribuţia la organizarea întrunirii: Lucian Tudose, Alexandru Dumitrache, Octavian Sorescu, George Costin, Elena Diaconescu-Manolescu, Nicolae Badiu şi Stelian Ioan.
LICM a luat fiinţă în septembrie 1967. Emblema matricolă era mov. Accentul de culoare se regăsea la pantalonii cu vipuşcă şi la şepcile purtate de elevi. Ţinuta impusă era obligatorie, fără drept de apel. Pe vremuri, elevele erau în minoritate; doar cinci-şase fete se găseau într-o clasă de băieţi. De dragul anilor de liceu, Angela Lămbescu, una dintre absolventele promoţiei 1974, a venit îmbrăcată la eveniment în uniforma LICM (sarafan negru accesorizat cu emblema mov, cămaşă şi cordeluţă albă pe cap).
LICM şi-a început activitatea chiar în anul în care a fost asamblat primul autoturism românesc, „Dacia 1.100”. Acest liceu cu profil tehnic îi atrăgea mai ales pe şcolarii premianţi din satele argeşene şi din localităţile limitrofe Argeşului. La examenul de admitere se băteau chiar şi nouă candidaţi pe un loc. Elevii admişi concurau ca la… raliu pentru obţinerea celor 10 burse şcolare; ajutorul bănesc era ca o binecuvântare pentru copiii de la ţară, care proveneau din familii cu venituri sărace, fiindcă din aceste sume îşi asigurau hrana şi cazarea la internat. Aproximativ 90% dintre absolvenţii LICM şi-au continuat studiile după terminarea acestui liceu tehnologic care, între timp, a câştigat un nume: „Dacia”.
3 Comentarii
Alex
Doresc să aflu un punct de contact al Asociației absolvenților LICM!
Goargăș
L.I.C.M. era la concurență cu L.I.Ch., la fel de bun, la fel de faimos. Alte vremuri…Cei mai de seamă profesori aici predau. Pe urmă s-au mutat la ,,teoretice”.
Tarlea
Este emotionant sa traiesti putin in trecut ,mai precis in frumosii ani ai liceului Industrial Constructii De masini Pitesti care a inceput in orasul Pitesti dupa care a continuat in Stefanesti.Imi pare foarte rau ca nu am tinut legatura cu nimeni din fostii colegi.Intimplator am dat de Tudose Lucial care mi-a ramas in minte ca un coleg cu o memorie fantastica de apreciat.Tare asi dorii sa stiu un mijloc prin care sa pot lua legatura cel putin cu un fost coleg.Ma numesc Tarlea Aurelian si locuiesc in Bucuresti,adresa de email; aurelian1953@gmail.com