Un tânăr de 20 de ani, care nu posedă permis de conducere, şi un bărbat de 27 de ani, au fost reţinuţi de poliţiştii rutieri după ce ar fi încercat să ascundă un accident rutier.
În dimineaţa zilei de 5 noiembrie a.c., poliţiştii au fost sesizaţi cu privire la faptul că o tânără din comuna Popeşti, ar fi fost victima unui accident rutier, produs în cursul nopţii precedente. Din cercetări, poliţiştii Formaţiunii Rutiere Costeşti au stabilit că în noaptea de 04 spre 05 noiembrie a.c., tânăra s-ar fi deplasat cu un autoturism, în calitate de pasager, iar în jurul orei 03:00, pe raza localităţii Popeşti, conducătorul auto, de 20 de ani, din Izvoru, ar fi pierdut controlul asupra direcţiei de deplasare, părăsind partea carosabilă şi intrând în coliziune cu un cap de pod.
Imediat după producerea evenimentului rutier, conducătorul auto nu a sesizat producerea evenimentului către organele de poliţie, iar cu ajutorul unui alt bărbat, de 27 de ani, din Izvoru, ar fi mutat autoturismul în cauză, modificând locul producerii evenimentului rutier, cu scopul de a ascunde producerea acestuia. Totodată, din verificări s-a stabilit că tânărul care s-ar fi aflat la volanul autoturismului, la momentul producerii evenimentului rutier, nu posedă permis de conducere.
După administrarea probatoriului, în seara zilei de 05 noiembrie a.c., tânărul de 20 de ani şi bărbatul de 27 de ani, au fost reţinuţi pentru 24 de ore, pe bază de ordonanţă, urmând ca în cursul zilei de astăză să fie prezentaţi Parchetului de pe lângă Judecătoria Costeşti, cu propunerea de luare a unei măsuri preventive.
Poliţiştii argeşeni reamintesc obligaţiile pe care le au conducătorii auto, în situaţia producerii unui eveniment rutier, pe un drum deschis circulaţiei publice sau care şi-a avut originea într-un asemenea loc, în funcţie de tipul evenimentului rutier:
- Dacă evenimentul s-a soldat şi cu rănirea unor persoane, conducătorul auto este obligat să ia măsuri de anunţare imediată a poliţiei, să nu modifice sau să şteargă urmele accidentului şi să nu părăsească locul faptei.
Totodată, este interzis oricărei persoane să schimbe poziţia vehiculului implicat într-un accident de circulaţie în urma căruia a rezultat moartea sau vătămarea integrităţii corporale ori a sănătăţii uneia sau a mai multor persoane, să modifice starea locului sau să şteargă urmele accidentului fără încuviinţarea poliţiei care cercetează accidentul. - Conducătorilor de vehicule implicaţi în evenimente rutiere le este interzis consumul de alcool sau de substanţe cu efect psihoactiv după producerea evenimentului şi până la testarea concentraţiei alcoolului în aerul expirat și recoltarea probelor biologice.
- Dacă în urma evenimentului a rezultat numai avarierea vehiculelor şi/sau alte pagube materiale, conducătorii auto au obligaţia de a scoate imediat vehiculele în afara părţii carosabile ori, dacă starea vehiculelor nu permite acest lucru, să le deplaseze cât mai aproape de bordură sau acostament, semnalizându-le prezenţa, precum şi de a se prezenta, în termen de cel mult 24 de ore de la producerea evenimentului, la unitatea de poliţie competentă pe raza căreia s-a produs accidentul, pentru întocmirea documentelor de constatare. Formularul de constatare amiabilă se poate încheia în situaţia evenimentelor soldate numai cu pagube materiale, cu îndeplinirea cumulativă a unor condiţii: dacă nici o persoană nu a fost rănită, dacă sunt implicate doar două autovehicule, dacă nu se creează pagube materiale decât celor două autovehicule implicate în eveniment, precum şi dacă există acordul de voinţă al celor doi conducători auto, exprimat prin semnarea formularului.
Utilizarea acestui formular nu este o obligaţie, ci o alternativă la procedura care prevede deplasarea la unitatea teritorială de poliţie pentru întocmirea documentelor de constatare.