În ultimele zile, lista numelor criminalilor publici – adevărate sau false – a devenit substanţială. De aceea nu m-a mirat când am aflat printr-un prieten rus (fost sovietic) că la Moscova (şi ea fostă sovietică) a avut loc o comemorare de care eu, să fiu sincer, m-aş fi lipsit. La 5 martie, câţiva purtători de relicve s-au adunat în faţa Kremlinului pentru a marca împlinirea a 63 de ani de la decesul lui Iosif Stalin, tătuca popoarelor şi criminal de anvergură. Epurările sale politice au făcut 720 de mii de morţi, 1,8 milioane de nevinovaţi au fost trimişi în gulaguri, lagăre de exterminare în Siberia, de unde nu se mai întorcea nimeni. O foamete a lichidat 7 milioane de cetăţeni sovietici. Şi se vorbeşte foarte puţin despre înţelegerea cu Hitler graţie pactului Ribbentrop-Molotov. 68% din foştii săi compatrioţi stalinişti consideră că victoria din 1945 i se datorează. Minorii erau trataţi ca adulţi.
Acesta este motivul pentru care m-am mirat când am auzit că ministrul de Justiţie al Franţei are de gând să suprime tribunalele corecţionale pentru minori recidivişti. Ar fi un mesaj de impunitate pentru această categorie de tinerei. Multe opoziţii s-au manifestat. Tot multe au fost şi la decizia preşedintelui Franţei de a-i oferi Legiunea de onoare, cea mai prestigioasă decoraţie a ţării, prinţului moştenitor al tronului Arabiei Saudite. Acolo unde din ianuarie au avut deja loc 70 de decapitări!
Şi-acum ceva mai plăcut. Viena este pentru al şaptelea an consecutiv în fruntea clasamentului oraşelor unde e bine de trăit. Au fost examinate 440 de oraşe. În top urmează Zurich, Auckland în Noua Zeelandă, Munchen, Vancouver în Canada, Dusseldorf, Frankfurt şi Geneva. Pe ultimul loc, 230, se află Bagdad în Irak, precedat de Bangui în Republica Centrafricană şi Saana în Yemen. Am fost în Yemen. Nu vă duceţi.
Ştiu că unii ar vrea să plece în străinătate. În 2015, Franţa a creat 47.100 de posturi în întreprinderile private. Dar Marea Britanie 500 de mii şi Germania 482 de mii, din iulie 2013 până în septembrie 2015! Şomajul este de 10,1% în Franţa faţă de 4,5% în Germania şi 5,1% în Marea Britanie.
Nu ezitaţi. Dacă aveţi nevoie de sfaturi în domeniu vă stăm la dispoziţie. La Paris… De…
Autor: Alex Horoveanu