Mâncarea de urzici frecate (făcăluite) cu mălai este o mâncare tradiţională muntenească, pe care ţăranii de odinioară o preparau în special primăvara, când urzicile sunt tinere şi fragede.
Acest fel de mâncare poate fi o soluţie convenabilă pentru cei care din diferite motive nu consumă pâine sau sunt în cură de slăbire.
Ingrediente:
500 de urzici, o linguriţă de sare, 150 g de mălai, 2-3 linguri de ulei, o legătură de ceapă verde sau o ceapă de mărime potrivită, leuştean şi pătrunjel verde tocate mărunt.
Modul de preparare:
Urzicile tinere şi fragede se spală bine şi se opăresc în apă fiartă; după ce au scăzut şi dau în primele clocote, se scot cu ajutorul unei spatule. După ce se scurg, se pun din nou la fiert, cam un sfert de oră, până când codiţele urzicilor se pătrund, apoi se lasă în sită. Ceapa tocată mărunt se căleşte în ulei, până când devine sticloasă. Cât sunt încă calde, urzicile se toacă mărunt, şi se pun într-un castron. Peste ele se presară cam o treime din cantitatea de mălai şi se freacă bine cu ajutorul unei linguri de lemn. Pasta de urzici se amestecă apoi cu ceapa călită. În funcţie de consistenţa dorită se adaugă 2 sau 3 căni din zeama în care au fiert urzicile şi se amestecă bine.
Se dă la foc mic cam 10 minute, după care se adaugă restul de mălai în ploaie. Se lasă să fiarbă în continuare încă un sfert de oră, amestecând încontinuu, pentru ca mâncarea să nu se prindă de fundul vasului.
La sfârşit, se potriveşte de sare, se presară verdeaţa tocată mărunt şi se ia de pe foc. În funcţie de preferinţe, se pot adăuga mujdei de usturoi sau hrean ras. Urzicile se servesc şi cu ouă poşate sau „ochiuri” prăjite.
Pont: zeama în care au fost opărite urzicile nu se aruncă; se poate folosi la clătirea părului pentru a întării rădăcinile, sau se poate bea câte un pahar dimineaţa.
De ce este bine să mânânci urzici?
O singură ceaşcă de urzici gătite conţine de trei ori mai multă vitamina A decât cantitatea de care are nevoie zilnic un adult şi îi furnizează organismului o treime din cantitatea zilnică necesară de calciu
Urzicile conţin vitamina C, de 200 de ori mai mult decât în mere!
Considerată ca o plantă sacră, urzica vie este cunoscută încă din Antichitate pentru virtuţile sale alimentare şi medicale, fiind recomandată frecvent în curele alimentare şi terapeutice de primăvară.
Proprietăţile terapeutice şi alimentare ale urzicilor sunt datorate bogăţiei în unele substanţe bioactive între care predomină complexul de săruri minerale, în deosebi fier, magneziu, calciu, potasiu şi siliciu. În plus, există o mare cantitate de vitamina C (de 200 de ori mai mult decât în mere), precum şi alte vitamine importante cum ar fi K (cu acţiune antihemoragică), PP, complexul B şi provitamina A (beta-caroten).
Curele de primăvară cu urzici, luate sub diferite forme, au acţiuni favorabile pe o paletă largă de afecţiuni maladive: digestive, genitale, renale, pulmonare, cardiovasculare, reumatismale etc.
Preparatele din urzici au efecte deosebit de eficiente în vindecarea rănilor supurânde, varice, ulcere varicoase, gangrene, urticarie, psoriazis, eczeme cronice, arsuri, pecingine, licheni, bătături, unghii friabile şi casante, alergii dermatice, tumori şi cancer de piele.
Urzicile au proprietăţi antiinflamatoare, imunostimulatoare, regenerante, diuretice, de detoxifiere, purifică limfa şi îmbunătăţesc procesele de metabolism.
Un studiu a determinat că mai mulţi compuşi fenolici din urzici au efect antioxidant puternic, acţiune antimicrobiană şi antiulceroasă. Substanţele antioxidante din urzici manifestă, inclusiv, acţiune antiaterosclerotică, antiinflamatoare, regenerantă.
Ceaiul de urzică micşorează senzaţia de foame
Urzicile sunt antioxidante, diuretice, purificatoare. Eliminarea toxinelor acumulate în ţesutul muscular şi cel limfatic permite corpului să funcţioneze eficient. Ceaiul de urzică este un stimulator al metabolismului şi un supresor natural al foamei. Chiar dacă urzicile nu pot substitui eficienţa exerciţiilor fizice practicate la sală, pentru a da jos kilogramele în plus, este bine să incluzi urzicile în meniu, ca parte a unei diete sănătoase.
• Frunzele de urzică trebuie opărite sau fierte înainte de a fi consumate, pentru a neutraliza acizii înţepători de pe suprafaţa frunzelor;
• Pentru a prepara un ceai de urzică foloseşte o lingură de frunze proaspete ori uscate la 250 ml de apă fierbinte şi lasă timp de 10 minute la infuzat;
• Dacă administrezi medicamente cu efect diuretic, consultă medicul înainte să incluzi urzicile în dietă, deoarece urzicile, au şi ele, acţiune diuretică şi pot conduce la deshidratare;
O ceaşcă de urzici gătite furnizează organismului 32-42% din cantitatea zilnică necesară de calciu pentru un adult. Calciul protejează dinţii şi oasele, reduce simptomele sindromului premenstrual, previne durerile de cap, stările depresive şi meteorismul.
O singură ceaşcă de urzici gătite conţine de trei ori mai multă vitamina A decât cantitatea de care are nevoie zilnic un adult.
Un Comentariu
Anonim
Nu, mai bine, încercați voi „urzici la unt cu ou”,ori „mămăligă împănată…cu urzici”, că „urzici frecate cu mălai”, înseamnă să le luați de la cioculeț bieților boboci de rață, care tocmai se străduiesc la căldura naturală a unei „găini căzută…cloşcă”, să spargă coaja mult mai groasă şi verde a „oului” …de rață !?