Corpul de Control al Ministerului Energiei a postat pe site-ul său un raport din care rezultă că va sesiza Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în legătură cu „posibile fapte ce pot întruni elementele constitutive ale unei infracţiuni”. Suspiciunile au apărut în urma verificării a trei contracte de concesiune a serviciului public de distribuţie a gazelor naturale la Poiana Lacului, Bârla şi Lunca Corbului încheiate cu SC Tehnologica Radion Bucureşti.
Termene prelungite
Primul contract, încheiat între fostul Minister al Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, în calitate de concedent, şi Tehnologica Radion, în calitate de concesionar, avea ca obiect concesionarea serviciului public de distribuţie a gazelor naturale în Poiana Lacului şi o durată de derulare de 49 de ani. Lucrările de investiţii urmau să fie executate în perioada 2010-2011, având o valoare de 3,816 milioane lei fără TVA şi dacă termenele nu erau respectate din vina concesionarului, după o perioadă de graţie de 30 de zile, trebuiau aplicate penalităţi de 0,1% /zi de întârziere. În două rânduri Tehnologica Radion a cerut prelungirea cu 24 de luni a contractului, motivând interesul redus al populaţiei faţă de racordarea la reţeaua de gaze naturale, lipsa de fonduri, confuzia privind delimitarea satelor localităţilor, orientarea fondurilor către noi concesiuni mai fezabile. „Precizăm că nu au fost prezentate documente din care să rezulte că reprezentanţii ministerului au verificat dacă lucrările erau realizate în proporţie de 71%, aşa cum a menţionat Tehnologica Radion, şi nici dacă au fost calculate şi încasate penalităţile, ceea ce poate întruni elementele constitutive ale infracţiunii de abuz în serviciu contra intereselor publice”, se menţionează în raportul Corpului de control.
S-a cerut încetarea contractului
Referitor la contractul de concesiune a gazelor în Bârla, încheiat în iulie 2011 tot cu o durată de 49 de ani, acesta prevedea realizarea unor investiţii minime de peste 4,662 milioane lei fără TVA în primele 12 luni de derulare, penalităţile fiind tot de 0,1%/zi de întârziere.
În iulie 2013, Tehnologica Radion a informat ministerul că este în imposibilitatea de a începe investiţiile şi a cerut încetarea contractului de concesiune, precum şi deblocarea scrisorilor de garanţie bancară, inclusiv a celei pentru plata redevenţei. Pe 10 septembrie 2015, compania a anunţat că e în insolvenţă şi a solicitat rezilierea contractului, întrucât acesta nu mai este fezabil, context în care Tehnologica Radion ar fi trebuit să plătească penalităţi de 5% din baza activelor reglementate aferente perimetrului concesionat.
Investiţii nerealizate
O altă posibilă infracţiune de abuz contra intereselor publice vizează contractul pentru Lunca Corbului, încheiat pe 18 iulie 2011, tot pe 49 de ani, cu investiţii minime de 4,413 milioane lei fără TVA în primele 48 de luni şi penalităţi similare celorlalte două contracte. S-a constatat că investiţiile nu au fost realizate, iar echipei de control nu i-au fost puse la dispoziţie documente prin care societatea Tehnologica Radion ar fi solicitat încetarea sau rezilierea contractului de concesiune. Totodată, din analiza documentelor s-a constatat că nu a fost executată scrisoarea de garanţie şi nu s-a putut stabili dacă reprezentanţii ministerului au calculat şi încasat penalităţile.
Raportul, la Parchet
Corpul de control „va transmite Raportul de control privind verificările efectuate la Direcţia Generală Ţiţei şi Gaze din cadrul Ministerului Energiei către organele de urmărire penală, respectiv Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţiei şi Justiţie, ca sesizare a operaţiunilor şi actelor ilicite în legătură cu care au rezultat indicii de săvârşire a unor posibile fapte ce pot întruni elementele constitutive ale unor infracţiuni, urmând ca organul de urmărire penală sau, după caz, instanţa de judecată să hotărască asupra existenţei sau inexistenţei infracţiunilor, precum şi asupra vinovăţiei”, se precizează în raport.
La rândul său, Tehnologica Rodion a anunţat că nu se face vinovată de comiterea vreunei infracţiuni şi că lucrările ar fi fost realizate din fonduri proprii.
Val. NICOLAU